Ziek worden in het buitenland, er wordt ingebroken in je vakantie appartement, je valt en breekt iets tijdens de wintersport of je kan niet reizen omdat iemand in je omgeving ernstig ziek blijkt. Shits happens op reis en shit can happen voordat je op reis gaat.
Inhoudsopgave
Shit happens, blij als je verzekerd bent
Reizen plannen en reizen maken is fantastisch. Maar het is super shit als er voordat je op reis gaat iets gebeurt waardoor je liever zou annuleren of als je eenmaal op reis bent en er gebeurt iets. Shit happens nou eenmaal en dan is het wel zo fijn als je goed verzekerd bent.
Ik heb jaren in de reisbranche gewerkt en inmiddels genoeg ervaring om te weten dat sommige reizigers er wel eens op terug zijn gekomen met de woorden; “had ik mij maar verzekerd“. Zelfs mijn eigen vrienden, familie en kennissen hebben dingen meegemaakt waarbij de een blij was dat die verzekerd was en de ander zich voortaan compleet heeft verzekerd.
Ik heb inmiddels meerdere artikelen geschreven over het belang van een goede reisverzekering en annuleringsverzekering en ook nog eens de voordelen beschreven van een doorlopende verzekering. Er zijn verzekeraars die reisverzekeringen aanbieden maar ook banken die verzekeringen voor reizen aanbieden. Zoals bijvoorbeeld de doorlopende reisverzekering via ING. In dit artikel neem ik je aan de hand van persoonlijke ervaringen verhalen mee in de ‘shit happens‘ wereld.
Leestips over reis- en annuleringsverzekeringen en eventuele medische kosten in het buitenland. En ook belangrijk, hoe ga je zorgeloos op reis:
Ziek worden in het buitenland
Vriendin Kim vertelt; “Het moment dat ik de reisverzekering echt nodig had was toen mijn vriend in Zuid Afrika ziek werd. We waren op rondreis met onze huurauto en gelukkig in een plaats met een privé kliniek. Wat leek op een griep bleek het in Zuid Afrika veel voorkomende tickbitefever. Waarschijnlijk heeft hij dat opgelopen tijdens een wandeltocht op de Tafelberg. Hij werd met spoed geïsoleerd opgenomen omdat eerst definitief moest worden vastgesteld dat het daadwerkelijk die tekenziekte was.
Via SOS international werd meteen geregeld dat de kosten vanaf het moment van opname gedekt waren. Daar hoefden we ons dus geen zorgen om te maken. Ik werd dagelijks gebeld door SOS international die peilden hoe mijn vriend het maakte. Ook had een Nederlandse arts contact met de Zuid Afrikaanse arts. Een week later konden we het ziekenhuis verlaten en beginnen aan de terugreis. Eenmaal thuis kwam een adviseur namens de reisverzekering langs om alle kosten door te spreken. Ik had per dag bijgehouden welke kosten we hadden gemaakt (extra verblijfskosten, taxiritten naar het ziekenhuis, kleding wassen, vliegticket omboeken, extra dagen huurauto en een enorme telefoonrekening). Alles dat niet vergoed werd door de zorgverzekering heeft de reisverzekering vergoed. Zelfs extra opgenomen vrije dagen werden vergoed! De kosten liepen in enkele duizenden euro’s en dan ben je blij dat je dat niet zelf hoeft te betalen”.
Vriendin Marieke vertelt; “Een reisverzekering vind ik super belangrijk en ik ga echt nooit zonder op reis. Ik heb al diverse dokters- en apotheekbezoeken in het buitenland achter de rug. Daarnaast heb ik in India in het ziekenhuis gelegen vanwege een blindedarm ontsteking. De reisverzekering (in combinatie met SOS International) heeft vervolgens alles voor mij geregeld met betrekking tot de kosten, de communicatie met het ziekenhuis in India, het informeren van mijn familie, het inreizen van mijn vader en de terugreis naar Nederland samen. Er komt zoveel op je af als je in het buitenland in het ziekenhuis terecht komt. Ik heb geen idee hoe je het allemaal regelt en betaalt zonder reisverzekering“.
Op vakantie gaan zonder wintersportdekking?
Vriendin Sofia vertelt; “Na een ongelukkige val op de piste waarna ik meteen doorhad dat mijn pols gebroken was, kwam de grootste klap pas later. Ik had geen wintersport dekking afgesloten. We zouden maar een paar dagen gaan. Ik had wel een doorlopende reisverzekering maar de wintersportdekking was ik vergeten. Op mijn zorgverzekering had ik net het eigen risico maximaal verhoogd aangezien ik toch nooit iets had. Bovenstaande kostte me toen € 850,- en daar heb ik een aardige kater aan over gehouden.”
Er werd ingebroken in het vakantie appartement
Persoonlijke ervaring; “In 2010 verbleef ik drie maanden in Tenerife om daar te werken tijdens een zomerbaan. Op een dag werd er ingebroken in mijn appartement. Ik was op dat moment zelf aanwezig in het appartement (douchen) en dat betekende dat ook al mijn waardevolle spullen op dat moment in het appartement aanwezig waren. Zowel mijn handtas, camera als geld werd toen gestolen. Ik ben na deze diefstal ontdekking direct aangifte gaan doen. Daarnaast heb ik mijn bank gebeld en mijn telefoon provider om direct alles te laten blokkeren”.
Annuleren van een reis i.v.m. ziek familielid
Persoonlijke ervaring; “In 2011 zou ik samen met mijn zusje naar IJsland reizen. We hadden deze reis van onze vader gekregen. Helaas werd hij vlak voor onze reis zou aanvangen ernstig ziek. In overleg met zijn arts hebben wij toen besloten om onze reis te annuleren. De arts heeft voor ons een verklaring geschreven waarom wij niet konden reizen. Het annuleren van de reis stond niet in verhouding met waarmee wij te maken kregen maar het is fijn dat alle gemaakte kosten vergoed werden. Uiteindelijk hebben wij de reis naar IJsland een jaar later gemaakt met onze vader in herinnering.
Reizen naar ‘oranje gemarkeerd’ gebied
Persoonlijke ervaring; “Ik reisde in 2015 naar ‘oranje gemarkeerd’ gebied in Tunesië. Het besluit om hiernaartoe te reizen was een grondige afweging. Ik besefte mij goed dat als er iets zou gebeuren in het ‘oranje en/of rood’ gemarkeerde gedeelte op de kaart van Tunesië (te controleren op de website van Buitenlandse Zaken), ik dan niet verzekerd was”.
Stel dat ik in dit gebied mijn laptop had laten vallen of mijn been had gebroken doordat ik van de hotel trap afgleed dan was de kans aanwezig geweest dat ik daarvoor wel verzekerd was omdat de gebeurtenis los staat van de conflictsituatie waarop het negatief reisadvies is gebaseerd. Ik adviseer je wel om in dit soort gevallen altijd grondige research te plegen, meerdere bronnen te checken en je goed te laten voorlichten door onder andere je reisverzekeraar.
Heb jij wel eens shit op reis meegemaakt waardoor je blij was dat je verzekerd was?
Leave A Comment