Het belang van een goede zonnebril! Hoe ouder hoe wijzer zeggen ze toch? Ik doe nog steeds gekke dingen en zoek naar avontuur maar tegenwoordig bescherm ik mij goed met hoofdbescherming en bodyprotectors. Maar er is één ding waar ik mij niet goed tegen bescherm en dat is Uv-straling, oftewel de zonkracht. Ik moet bekennen dat ik mij bijna nooit insmeer én dat ik alleen in de auto een zonnebril draag. Ik zit er niet fashionable en beschermd bij op een terras en bescherm mijn ogen ook niet tijdens de wintersport.
Inhoudsopgave
Belang van een goede zonnebril, 80% van de Nederlanders vergeet zonnebril
Ik moet eerlijk zeggen dat ik al jaren opmerkingen krijg van vrienden dat ik mij als zonverslaafde en ook nog eens woonachtig aan het strand nu toch wel eens moet gaan insmeren vanwege de mogelijke gevolgen.
Op de wintersport kreeg ik vaak op mijn kop hoe slecht het wel niet was dat ik geen skibril droeg en toen ik met andere bloggers op citytrip was in Hamburg zat ik er weer als enige bij zonder zonnebril.
Een paar weken geleden zag ik een bericht van het Oogfonds waaruit bleek dat 80% van de Nederlands wel eens vergeet om een zonnebril mee te nemen en dat dat niet zo onschuldig is als het lijkt.
“Uv-straling kan namelijk wel degelijk permanente schade aan de ogen aanrichten”, aldus het Oogfonds. Het verhoogt het risico op staar en er zijn ook gevallen bekend van bepaalde netvliesaandoeningen. Zowel voor deze oogziektes als voor huidkanker, smeren dus, geldt, dat het effect optreedt na opeenstapeling van schade over een lange periode.
Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter en via YouTube.
Advies op het gebied van zonnebrillen
Zo gezegd zo gedaan, ik heb contact gelegd met Eye Wish Opticiens of ze interesse hadden in een samenwerking om het belang van het dragen van een goede zonnebril te vertellen. Zo stond ik ineens in één van zeven filialen van Eye Wish in Den Haag.
Nu ik mij eindelijk, gelukkig beter laat dan nooit zeg ik dan maar, realiseer wat de gevolgen kunnen zijn heb ik mij uitgebreid laten voorlichten over zonnebrillen, glazen, de verschillen, de vormen en over het effect van Uv-straling en wat polarisatiefilters nou eigenlijk zijn.
De eerste vragen die Danique mij stelde waren, “Waarvoor ga je de zonnebril gebruiken”? “Ga je op vakantie naar een zonbestemmingen”? “Verblijf je veel of weinig in de zon”? “Is het voor de wintersport”? “Of ben je op zoek naar een goede bril tijdens het sporten”?
Inmiddels weet ik dat er een verscheidenheid is aan soorten glazen. Zo zijn er speciale sportglazen die de scherpte van de witte sneeuw filteren. Er zijn donderbruine glazen, lichtbruine “traffic” glazen, waardoor de wereld er wat geliger uitziet en het contrast wordt verhoogd. “Degrade glazen zijn aan de bovenkant donker en aan de onderkant licht. Voor het autorijden is het ideaal omdat als je in de verte kijkt is het donker en het dashboard, dichtbij, is licht”, aldus Danique. Tijdens het passen en testen van diverse zonnebrillen ben ik een paar keer naar buiten gelopen om te kijken wat het effect is van bepaalde glazen.
Een zonnebril met polarisatieglazen
En dan heb je ook nog polarisatieglazen. Over het algemeen zijn die glazen rond de € 70,- duurder dan gewone glazen maar als mensen eenmaal het verschil hebben gemerkt kiezen ze er toch vaak voor. Op de foto hieronder kan je het verschil goed zien. Als je goed kijkt zie je op de linker foto de zonnebrillen aan de wand erdoor heen. Op de andere foto zie je die niet meer. Polarisatieglazen zorgen voor scherpte en door het gebruik van een soort lamellen in het glas wordt de weerspiegeling eruit gehaald en worden horizontale lichtstralen tegengehouden.
Welk type zonnebrillen zijn er?
Er zijn veel variaties qua zonnebrillen en ook hierbij reist weer de vraag, waarvoor ga je de bril gebruiken. Ik wilde een alles-in-een bril. Ik heb aangegeven dat ik veel reis, naar wisselende bestemmingen waar andere Uv-straling is. Ik wilde geen gekleurde glazen omdat ik veel fotografeer, een bril die ik makkelijk in mijn haar zetten en last but not least, ik wilde er ook nog leuk uitzien.
Solaris, is het eigen merk van Eye Wish waarmee mooie maar betaalbare brillen binnen handbereik zijn.
Sportbrillen
Er zijn speciale sport zonnebrillen. Over het algemeen hebben deze brillen meer rondingen en is ook de zijkant bedekt. Voor mijn eerst volgende wintersportreis ga ik op zoek naar een goede ski(zonne)bril. Voor paardrijden zal ik voortaan mijn auto zonnebril gebruiken.
Fashionbrillen
“Fashionbrillen zijn over het algemeen opvallende zonnebrillen qua vorm en/of kleur, ze zijn iets gedurfder dan de standaard zonnebril”, aldus Danique. Fashion zonnebrillen kunnen zowel kleine als grote glazen hebben. Rayban is bij uitstek nog steeds het fashionmerk. 90% van de klanten die in deze vestiging van Eye Wish een zonnebril koopt gaat naar huis met een Rayban. Vooral de “pilootbrillen” zijn nog steeds erg populair. Ik heb hem ook even opgehad, maar ik zie eruit als droopy.
Zonnebrillen voor diverse typen Uv-licht
Net zoals het op elke bestemming in de wereld ander weer is zo geldt er ook overal een andere waarde qua Uv-licht- en straling. Voor bepaalde bestemmingen zijn een aantal types qua zonnebrillen aan te raden. Zo is het merk Serengeti specialist op het gebied van zonnebrillen voor bestemmingen met een hoge Uv-straling. Ik vind mezelf eruit zien alsof ik naar de eclips ga kijken, maar goed, het oog wilt ook wat blijf ik zeggen maar ik wil ook nog lang kunnen genieten van de wereld die ik zie door mijn ogen.
Mocht je brildragend zijn dan heeft Eye Wish soms leuke acties zoals bij aankoop van een bril op sterkte krijg je er een gratis zonnebril bij. Vraag naar de voorwaarden in de winkel.
Waarom zou ik naar een opticien gaan voor een zonnebril?
Tegenwoordig kan je bijna overal wel een zonnebril kopen. Ik zie ze bij drogisterijen, benzinepompen, supermarkten en noem maar op. Omdat ik tot twee weken terug geen weet had over, lichtabsorptie, de schadelijke effecten op de ogen van Uv-straling en de hoeveelheid aan variatie in glazen ben ik blij dat ik mij professioneel heb laten voorlichten door iemand die er kennis van heeft.
Gezien het oog ook wat wilt heb ik mij laten vertellen dat ik een vierkante kaaklijn heb en daarom past een ronde zonnebril beter bij mij. Andersom geldt, heb je een ronde kaaklijn kies dan voor een wat meer vierkante bril. Het gekke is dat ik de proef op de som heb genomen en ik ontdekte dat ik alleen maar brillen pakte die uiteindelijk niet bij mij pasten. De brillen die Danique mij liet passen zou ik nooit uit mezelf hebben gepakt maar stonden toch verrassend leuk.
De persoonlijke service vond ik erg fijn. Ik werd compleet geïnformeerd en kon ook met diverse brillen even buiten gaan staan om te kijken wat het effect is. Uiteindelijk heb ik op advies van Danique en met goedkeuring van mijn moeder, die ik had meegenomen om te keuren, gekozen voor een zonnebril van Marc by Marc Jacobs. Ik ga nu ook nog eens fashionable de straat op want het is een bijzondere versie met grijze glazen die mijn wereld niet verkleurd. Ideaal dus ook voor fotograferen.
Voordat ik wegging is de bril nog uitgebreid getest om de zonnebril zo goed mogelijk te laten aansluiten op mijn gezicht. De pootjes van de bril werden door een speciale föhn verwarmd zodat het perfect past achter mijn oren. (Ik had weer geluk, ik had mijn moeder meegenomen voor de fotografie maar dat was lastiger dan ze dacht. Nee, mam, hij moet hoger/lager, maar nu zie je jezelf in de spiegel, etc. Plots werd ik op mijn schouders getikt door fotografe Loesje, die ook voor een zonnebril kwam kijken, kwam dat even goed uit).
Tips voor een goede zonnebril
Het Oogfonds adviseert om bij het kopen van een zonnebril te letten op de volgende punten:
- De zonnebril geeft 100% UV-bescherming (aangeduid als UV 400 of 100% UV filter);
- Het montuur is groot genoeg en sluit goed aan op het gezicht om te voorkomen dat het Uv-licht de ogen via de boven-, onder- of zijkant kan bereiken;
- Lichtabsorptie van minimaal 75% wordt aangeraden. Om hiervan verzekerd te zijn, kan je in de zomer het beste kiezen voor een zonnebril met de Europese CE markering 3.
Waarom droeg ik nooit een zonnebril?
Je kan je afvragen waarom ik nooit een zonnebril droeg en misschien heb jij er ook wel een bepaalde reden voor? Bij mij was het eigenlijk simpel. Ten eerste hou ik van een lekker kleurtje en wil ik geen witte pandaogen.
Ten tweede was mijn idee dat een zonnebril de wereld altijd verkleurd en ik graag wil zien hoe het er echt uit ziet, ook gezien het feit ik 9 van de 10 keer met een camera in mijn hand loop. Als laatste, ik vond dat ik geen goed gezicht had voor een zonnebril, oftewel, ik vond dat ik er niet uitzag met een bril op. Maar zie mij nu rondlopen in Italië, die bril staat leuk toch?
Ik ben benieuwd of jij altijd een zonnebril draagt
en/of je je bewust bent van de risico’s?
Leuke post! Los van de betere glazen, ‘zitten’ de wat betere zonnebrillen ook veel beter vind ik. Ik heb mijzelf vorige week op een nieuwe getrakteerd (met UV 400! :)). Veel plezier van je aanwinst!
Dankjewel Linda! Ook daar heb je helemaal gelijk in, deze zonnebril is precies afgestemd op mijn gezichtsvorm. Goed zo, leuk! Heb je een foto? Dankjewel hij gaat weer op van de week in Tunesië;)