Bangkok is het perfecte startpunt voor een reis door Thailand, maar het is ook een bekende stopover bestemming. Vanuit Brussel en Frankfurt kan je met de A380 van Thai Airways naar Bangkok vliegen. Vanuit Nederland gaan er uiteraard ook directe vluchten. Stel je voor dat je 1 dag de tijd hebt in Bangkok en je bent er nog nooit geweest, wat moet je dan doen?

Alle internationale vluchten komen aan op Suvarnabhumi Airport dat 30 kilometer ten oosten van Bangkok ligt. Vanaf het vliegveld heb je goede en snelle verbindingen naar de stad. De snelste mogelijkheid is de Airport Rail Link. De hoge snelheidstrein vervoert passagiers van zes uur in de ochtend tot middernacht met ongeveer 100 kilometer per uur naar het centrum. Er zijn twee verschillende lijnen, de Express Line en de City Line dus kijk goed welke je moet hebben.

Bezoek het Grand Palace
Super toeristisch maar ondanks dat moet je het Grand Palace hebben gezien als je voor het eerst in Bangkok bent. Het Grand Palace ligt in het oude historische centrum aan de oevers van de Chao Phraya rivier. Het is de beroemdste bezienswaardigheid van Bangkok. Het totale complex beslaat maar liefst 2,5 kilometer en werd gebouwd door Koning Rama in 1782. De belangrijkste tempel is de Wat Phra Kaeo omdat hier het meest heilige Boeddha beeld uit Thailand staat, de smaragdgroene Boeddha, ook wel de Emerald Buddha genoemd.

Bezoek het Grand Palace

Hou er rekening mee dat als je alles wilt zien je ongeveer 2,5 uur kwijt bent. Voor vrouwen en mannen gelden dat de knieën en de schouders bedekt moeten zijn. Lukt het op andere bestemmingen nog wel eens om een sjaal om te doen ook dat is hier verboden. Je moet echt een vest aan, want ze zijn erg strikt. Mocht je niks bij je hebben dan kan je altijd iets huren, maar daarvoor staan meestal lange rijen. Neem ook voldoende water mee want de temperaturen kunnen hoog op lopen en de meeste tijd loop je in de volle zon.

Grand Palace - Bangkok - Thailand

Beleef Bangkok vanuit een TukTuk
Onlosmakelijk verbonden met Thailand en zeker met Bangkok is de TukTuk. Bij de één geliefd en bij de ander gehaat maar bij een bezoek aan de stad mag je een rit in een TukTuk niet missen. De driewielers brommen met veel lawaai door de stad en brengen je van het ene naar het andere punt. Zorg ervoor dat je goed over de prijs onderhandeld en laat je niet ompraten voor een sightseeing tour want dan beland je al gauw bij een paar vrienden van de chauffeur waar je uiteraard iets moet kopen.

Beleef Bangkok vanuit een TukTuk

Beleef Bangkok vanuit een TukTuk

Kijk je ogen uit op Khao San Road
Khao San Road is een straat van drie blokken lang in de buurt Banglamphu. Vroeger was het de hoofdstraat van de rijsthandel maar het enige dat daar nog aan herinnert is de naam Khao San, dat gemalen rijst betekent. Het is een populair backpackersgebied waar tot in de vroege uurtjes wordt gefeest. Buiten is het een drukte van jewelste totdat de politie de straten schoonveegt rond middernacht en het feest verder gaat in de clubs. Ook overdag is het de moeite waard om even te gaan kijken. Verkopers staan hier met gefrituurde schorpioenen en vogelspinnen en mocht je een diploma of extra ID nodig hebben dan kan je dat hier in een half uur laten maken. Voor goedkope gadgets ben je hier ook aan het juiste adres, ding goed af en test alles wat je koopt!

Kijk je ogen uit op Khao San Road

Heb je langer de tijd schiet dan ook even de zijstraatjes in en je hebt gelijk een ander beeld van deze omgeving. Als je goed kijkt zie je naast de verbouwde tempels ook nog klassieke Thaise familiehuizen. Door alle verschillende nationaliteiten die hier werken is het een zeer gevarieerde buurt en daar is het eten ook op gericht. Voor spotprijzen eet je hier Phat Thai, gebakken noedels. Maar je kan er wel vanuit gaan dat er wordt bezuinigd op de ingrediënten, dus als je echt lekker en goed wil eten kan je beter een paar straten verderop kijken.

Chinatown, de grootste Chinese wijk ter wereld buiten China
Op ongeveer een kwartier rijden met de TukTuk vindt je Chinatown. Het is de grootste Chinese wijk ter wereld buiten China. De smalle straten zijn gevuld met kramen met koopwaar waarachter de meest uiteenlopende winkels liggen. De kleine straten hebben elk hun eigen specialiteit, van straten volledig gevuld met schoenwinkels tot aan straten waar alleen elektronica wordt verkocht.

Brommers, TukTuks en auto’s manoeuvreren zich door de smalle straten en iedereen is wel met iets bezig op straat. Vanaf 22.00 in de avond wordt het pas echt druk omdat de Chinezen later eten dan de Thai. Ben je een nachtmens bezoek dan de Pak Klong nachtmarkt van 02.00 uur tot 04.00 uur ’s nachts. De enorme hoeveelheid aan Chinese neon reclame zie je het beste langs Thanon Yaowarat en één van de mooiste straten van Chinatown is Trok Itsarannuphap.

Chinatown, de grootste Chinese wijk ter wereld buiten China

Relaxen met een Thaise massage
Om even te ontstressen van alle indrukken is het een aanrader om een Thaise massage te ondergaan. Het is één van de oudste geneesmethoden en onderdeel van de Thaise medische en spirituele traditie. Er zijn twee stromingen in de Thaise massage en bij Lets Relax Spa in het Mandarin hotel heb ik de “Bangkokstijl” ervaren. Over het algemeen wordt deze als pijnlijker ervaren omdat het een stevige massagetechniek is waarbij de energiebanen worden gemasseerd en er rek- en strekbewegingen worden uitgevoerd.

Twee uur lang heb ik mij laten masseren en ik moet eerlijk zeggen dat sommige onderdelen van de massage behoorlijk pijnlijk waren. Ik heb me in de meest vreemde posities gewrongen op aandringen van mijn Thaise masseuse. Na afloop voelde ik me alsof ik een nacht had doorgehaald en verwachtte ik een hoop spierpijn. Maar niks van dat, de volgende ochtend voelde ik mij werkelijk als herboren, fris en fruitig.

Relaxen met een Thaise massage

Drink een drankje in de Sky Bar @ Lebua Tower
Bangkok by night zie je het beste vanaf de op 820 meter hoog gelegen Sky Bar in de Lebua Tower. In nog geen minuut brengt de lift je 63 verdiepingen naar boven alwaar je een spectaculair uitzicht hebt over Bangkok. Trek gepaste kleding aan en trek je portemonnee maar open, de goedkoopste cocktail is €20,-. Maar dan heb je ook wat, een top uitzicht over de stad en je bent werkelijk in een van de mooiste skybars ter wereld. Wist je dat een deel van de film ‘Hangover’ hier is opgenomen?

Sky Bar Bangkok @ Lebua Tower

Dineren bij Sirocco

Dineren bij Sala Rattanakosin
Restaurant Sala Rattanakosin is gelegen aan de Chao Phraya rivier en biedt frontaal uitzicht op de Wat Aron tempel. Het restaurant staat bekend om haar lokale specialiteiten. Ik zat op de eerste verdieping en omdat de regen met bakken naar beneden kwam keek ik van binnen uit over de rivier en de tempel. Gelukkig werd het later droog en kon ik vanaf het buitenterras nog even genieten van mijn laatste uren in Bangkok voordat ik weer terugvloog naar Nederland.

Dineren bij Sala Rattanakosin

Overnachten
Heb jij een langere overstap of reis je de volgende dag door naar de volgende bestemming dan kan ik een overnachting in het Chatrium Riverside Hotel zeker aanraden. Het hotel ligt direct aan de Chao Phraya rivier en op de zesde verdieping heb je een groot zwembad dat uitzicht biedt over de rivier en Bangkok. De kamers zijn ruim en sommige hebben zelfs een keuken. Ideaal als uitvalsbasis met kinderen bijvoorbeeld en de supermarkt 7th Eleven bevindt zich op nog geen 100 meter lopen van het hotel. Wat bij vele hotels niet kan maar hier wel is ontbijten, lunchen of dineren op het grote buiten terras. Met ventilator sproeiers wordt het aangenaam koel gehouden.

Chatrium Riverside Hotel

Voor mij was het de eerste keer dat ik in Azië was en veel mensen vertelden mij dat ik een cultuurshock zou beleven. Ik moet eerlijk zeggen dat ik dat helemaal niet zo heb ervaren en genoot van alles wat deze stad te bieden heeft. Het enige is dat ik soms werd overweldigd door wat velen “de geur van Azië noemen”. Het staat voor mij buiten kijf dat ik nog eens terugga om Thailand en Azië nog verder te ontdekken.

Wat is jouw must do tip voor 1 dag Bangkok?

Print Friendly, PDF & Email