Een opening in de koraalachtige kalksteen kliffen van Dwerja Bay dat is ontstaan door de eeuwen heen door wind en zeewater, dat is de Azure Window. Onder aan de heuvel van het plaatsje San Lawrenz is een baai met helderblauw water en daar dankt de opening zijn naam aan.

Azure Window Gozo

Afgelopen week mocht ik genieten van een heerlijke nazomer op het Maltese eiland Gozo tijdens het #maltaismore blogisland project. De grootste toeristische trekpleister van Gozo is de opening in de kliffen. Ik heb de tijd ervoor genomen om de plek van drie kanten te bekijken en die laat ik jullie graag zien.

Azure Window vanaf het water

Veel mensen huren ergens een boot of maken een boottrip vanuit de bij Dwerja Bay gelegen Inland Sea. Het voordeel van het huren van een eigen boot is uiteraard dat je zelf alle tijd hebt om rond de Azure Window te varen. Ik heb een boot gehuurd in het plaatsje Xlendi, bij Xlendi Water Sports.

Azure Window vanuit de verte

Varen rondom het Azure Window Gozo

Het voordeel van een boottrip vanaf de Inland Sea is dat je dichter bij de klif kan komen en ook door de grotten kan varen die achter de Azure Window zijn gelegen.

Azure Window - Gozo

Azure Window - Gozo

Grotten bij Azure Window

Azure Window vanaf de kliffen bij Dwerja Bay

Met een huurauto is Dwerja Bay makkelijk te bereiken en anders rijdt er elk uur een bus naar toe vanaf de busterminal in Victoria, lokaal bekend als Rabat. Aan de voet van de heuvel is een kerk die in de steigers staat maar je komt hier tenslotte voor die ene speciale opening in de kliffen. Goed om te weten is dat er een restaurantje is met zeer goed eten en heerlijke wijn, zeker een tip voor een diner na zonsondergang. Bedenk wel dat de laatste bus terug gaat om 20.00 uur en de klim omhoog behoorlijk is dus kan je beter een taxi bellen. Taxichauffeur Martin Cardona woont vlakbij en rekent een normaal tarief. Je kan hem bereiken via +356 9953 9033 of via taxilwy202@hotmail.com.

Soms denk ik er wel eens aan hoe gek het eigenlijk is dat miljoenen mensen deze plek bezoeken om allemaal te kijken naar dit natuurfenomeen. Maar ook ik bewonder weer de schoonheid van moeder natuur.

Vanaf de rots kliffen die prachtige structuren hebben heb je een frontaal uitzicht op de opening.

Azure Window

Je kan hogerop lopen om het van nog dichterbij te bekijken. Last but not least kan je ook op de Azure Window staan. Echter is het wel oppassen geblazen want volgens wetenschappers is het een kwestie van tijd of het raam zakt in elkaar en volgens Wikipedia is het al niet eens meer toegestaan om de kliffen waarin het raam zich bevindt te betreden. Echter is er nergens ook maar 1 waarschuwingsbord dat dat vermeldt. Ik kon het niet laten om helemaal naar boven te klimmen en ook op het raam te gaan staan, zie het kleine puntje op de foto, I’ts me;)!

On top of the Azure Window

On top of the world

Vanaf het midden heb ik de onderstaande foto gemaakt.

Rotsstructuren nabij Azure Window

Ik zag de scheuren al in de rotsen zitten dus er zal ooit een dag komen dat de hele boel instort. Dan kan ik toch maar mooi zeggen dat ik daar ooit gestaan heb. Ik hoop wel dat er op dat cruciale moment niemand op staat.

Scheuren in Azure Window

Azure Window vanaf de velden bij San Lawrenz

Ik verbleef in het plaatsje San Lawrenz en in plaats van naar beneden te gaan via de hoofdweg vanaf het centrum liep ik de andere kant uit. Door de velden, langs verlaten weggetjes kwam ik na een half uur lopen bij een klif aan vanwaar je een heel ander uitzicht hebt op de Azure Window. Mooiste van alles, er was helemaal niemand hier. Het voelde alsof ik aan het einde van de wereld was…

Azure Window

Vanaf welk van de drie punten vind jij dat je het mooiste uitzicht hebt op de Azure Window?

 

© Alle foto´s in dit artikel zijn eigendom van Henriëtte Bokslag en mogen niet zonder toestemming gebruikt worden.

Print Friendly, PDF & Email