Autorijden in IJsland, alles wat je moet weten en wilt weten lees je hier. Vergeet de wilde verhalen, bereid je goed voor, kies een auto die past bij je reis en ga genieten van het autorijden in IJsland, ook in de winter.

Autorijden in IJsland, dit moet je weten

Ik schreef het al meerdere keren, als ik ergens veel vragen over krijg dan is het wel hoe het autorijden is in IJsland. Niets is zo veranderlijk als het weer in IJsland en misschien is dat de reden dat veel mensen zich afvragen hoe dat is. Een zonnige ochtend kan uitmonden in een middag met sneeuwstormen. Maar als jij ook wel eens op wintersport vakantie gaat met je eigen auto dan is het autorijden in IJsland nog eenvoudiger te noemen.

Zeker de hoofdwegen zijn gewoon vlak en uitgestrekt. Heb je nog nooit in de sneeuw gereden? Wie weet is het een idee om eens een slipcursus te doen om wat meer vertrouwen en zekerheid te krijgen zodat je ervaart wat het is om met glad weer te rijden. Rij in elk geval gewoon rustig, laat je niet opjagen en hou je aan de snelheid aanbevelingen en je kan zonder zorgen gaan autorijden in IJsland.

Eerder schreef ik al over de keuze voor een gewone personenauto (categorie B of C) of een 4WD/4×4. De hoofdwegen vanaf het vliegveld en in Reykjavik, Ringweg 1 en de route van de Golden Circle zijn goed begaanbare asfaltwegen. Hetzelfde geldt voor de andere wegen met ‘lage wegnummers’. Over het algemeen heb je voor zogenoemde ‘F-wegen’ wel een 4WD/4X4 nodig. Er zijn wegen die alleen in bepaalde periodes zijn geopend.

Bezoek je bijvoorbeeld de toeristische highlights langs de beroemde Golden Circle route? Dan moet je even van de hoofdweg af om via een gravelroad bij de bezienswaardigheid aan te komen. Rij gewoon rustig, ontwijk de hobbels en bobbels en je komt zonder steenslag schade aan bij de fotospot. Daar heb je echt geen grote bak voor nodig.

 1. Rij rustig op gravelwegen;
 2. IJsland is prachtig maar trap niet boven op de rem en stop NIET op de weg of in de berm;
 3. Iedereen in de auto moet autogordels dragen;
 4. In IJsland is het verplicht om de gehele dag met lichten aan te rijden;
 5. Voordat je in de auto stapt, zorg dat je de verkeersborden in IJsland hebt bekeken zodat je weet wat ze betekenen;
 6. Check voor vertrek altijd de weersverwachting en de begaanbaarheid van de wegen die je wilt gaan rijden, zie de websites tip verderop;
 7. Bekijk goed de legenda, wat kan je verwachten? Sneeuwbuien, sneeuwval, sneeuw blazen, een sneeuwstorm, een zandstorm of…?
 8. In IJsland houden ze van flitspalen en van hoge boetes, let dus goed op. De meeste flitspalen staan nabij het vliegveld Keflavik en ten noorden en zuiden van de hoofdstad Reykjavik en langs de ringweg.

Autorijden in IJsland

Handige websites voor autorijden op IJsland

Ik raad je aan om voor vertrek iedere dag even de eerste twee websites te checken. Zo weet je wat de conditie van de wegen is op dat moment en kan je eventueel live webcams bekijken om te zien hoe de wegen erbij liggen. Zo ga je goed voorbereid op pad en kan je indien nodig je reisroute aanpassen. Toen ik in januari in IJsland was had ik een accommodatie gehuurd die aan een minder goed toegankelijke weg gelegen was. Gelukkig informeerde de eigenaar mij per telefoon dat de accommodatie niet bereikbaar was omdat de weg was gesloten en bood ons een alternatief.

De website SafeTravel is niet alleen handig voor tips, maar je kan er voor jezelf of om het thuisfront gerust te stellen een online reisschema aanmaken en publiceren. In geval van nood weten de lokale autoriteiten dan ook waar je bent.

 1. Road.is, ook handig voor informatie over de wegen, het bekijken van live webcams en de weersverwachting.
 2. Drive.is, volop autorijden in IJsland tips, een handige kaart met weg condities en fotogenieke fotostops.
 3. SafeTravel.is, alle info over het weer en de conditie van de wegen. Ook handig, je kan een reisschema online aanmaken zodat men weet waar je bent in case of;
 4. Overzicht alle N1 tankstations in IJsland en alle Olís tankstations.

Handige websites voor autorijden op IJsland

Autorijden op IJsland in de winter

Horror verhalen hoor je soms over autorijden in de winter op IJsland. Hoewel je zeker ineens in een hevige sneeuwbui kan belanden en je niet altijd kunt wachten totdat er gestrooid is op de wegen zijn er ook een hoop fabels over autorijden in de winter. Lees mijn onderstaande tips dan ook even goed door en zorg dat je op de hoogte bent van deze weetjes over autorijden in de winter.

 1. Het is niet waar dat alle sneeuw even glad is. Is de sneeuw redelijk warm van temperatuur dan hebben autobanden meer moeite om grip te krijgen. Sneeuw wordt gladder op het moment dat de temperatuur stijgt. De sneeuw werkt dan als een soort smeermiddel;
 2. Het is niet altijd waar dat donkere plekken op de weg meer grip bieden. Het kan ook betekenen dat er ijs ligt. Rij rustig, maak geen abrupte manoeuvres, voel je de huurauto iets glijden stuur dan tegen en rem licht en pompend totdat je voelt dat je weer de controle hebt en de auto grip krijgt;
 3. Het is een foute gedachte dat je met een 4WD/4X4 niets kan gebeuren! Vierwielaandrijving is handig als je vanuit stilstand in de sneeuw wilt wegrijden of een heuvel moet beklimmen. Bij remmen en het rijden van bochten werkt het hetzelfde als bij AWD, (All Wheel Drives);
 4. Alleen bij temperaturen onder nul en bij sneeuw en ijs ben je met winterbanden beter af;
 5. Soms wel, maar in de meeste gevallen moet je niet direct remmen als je in een slip raakt. Bij voorwielaandrijving is het beter om licht gas bij te geven en te sturen in de richting waar je naartoe wilt. Heb je een huurauto met achterwielaandrijving dan kan je beter het gas loslaten en tegen sturen;
 6. Blijf altijd kijken daar waar jij naartoe wilt rijden.

Autorijden op IJsland in de winter

Tankstations IJsland

Rondom het vliegveld Reykjavik Keflavik Airport vind je vele tankstations. Dus breng jij vlak voor je vlucht je huurauto terug dan kan je nabij het vliegveld de auto nog vol tanken als je een vol-vol tankregeling hebt.

In Reykjavik zelf heb je ook voldoende tankstations waar je je huurauto kan voltanken voor je rondreis op IJsland. Hou er rekening mee dat je onderweg kilometers kan rijden zonder dat je een tankstation tegenkomt. Dus kom je qua aantal benzine of Diesel richting de kwart, zorg dat je ergens gaat tanken zodat je niet zonder komt te staan.

 1. Vraag bij de autoverhuurder of ze een kortingsregeling bij tankstations hebben. De meeste hebben een kaart voor korting op tanken bij N1 en Olís / OB;
 2. De meeste tankstations in IJsland zijn onbemand, betalen kan met je pinpas of creditcard;
 3. Heb je van de autoverhuurder een kortingskaart gekregen, dan werkt dat alleen als je met pin of creditcard betaald en niet met cash geld;
 4. Wil je je laatste IJslandse kronen opmaken? Ga dan naar een bemand tankstation en koop een prepaid tankkaart met cash geld;
 5. Prepaid tankkaarten zijn te koop voor ISK 2000, ISK3000, ISK5000 en ISK10.000;
 6. Heb je tegoed over op je prepaid tankkaart dan kan je die bij een volgende tankbeurt weer gebruiken;
 7. Voor benzine betaal je in IJsland ongeveer ISK 218,8 per liter, voor Diesel betaal je in IJsland ongeveer ISK 220,2.

*Overzicht alle N1 tankstations in IJsland en alle Olís / OB tankstations.

Tankstations IJsland

4WD / 4X4 rijden in IJsland

Heb jij plannen om off-road te gaan rijden? Ga je een rondreis maken door de binnenlanden van IJsland of wil jij goed voorbereid zijn op mogelijk winterse sneeuwstormen? Dan is het aan te raden om een 4WD / 4X4 te rijden in IJsland. Je kan een 4WD / 4X4 bij bijna alle autoverhuurders huren op IJsland.

*Tip: huur een auto in IJsland via Sunny Cars.

4WD / 4X4 rijden in IJsland

Milieu zones in IJsland

Wij kregen de volgende vraag van een van onze lezers; “Zijn er lage emissiezones in IJsland en kan ik daar zelf rijden met mijn eigen dieselwagen euro 4? Het antwoord is JA, op het moment van schrijven in 2022.

Voor zover bekend is op dit moment heeft IJsland geen milieu zones en zijn er geen beperkende maatregelen voor auto’s. Ook de ANWB zegt hetzelfde over mileuizones in IJsland.

IJsland in de winter

Parkeren in IJsland

Start je je reis met een verblijf in Reykjavik en huur je direct een auto vanaf het vliegveld? Kijk dan of je bij je accommodatie je huurauto gratis kan parkeren. Verblijf je in het centrum van Reykjavik dan is het op de meeste plekken betaald parkeren van 09.00 uur in de ochtend tot 18.00 uur in de avond. Bij de meeste toeristische bezienswaardigheden kan je je auto gratis parkeren.

Let op, bij een bezoek aan de Seljalandsfoss waterval. Hier is het wel betaald parkeren maar je ziet het ‘betaal bordje’ bijna over het hoofd omdat je ogen direct gefocust zijn op de waterval. Zorg dat je wel betaald want er staat een parkeer controleur die maar al te graag boetes uitdeelt. De meeste mensen blijven ongeveer een uur maximaal in de winter bij de waterval maar het parkeerticket kost ISK700 voor 24 uur parkeren. Tip; verkoop je parkeerticket voor de helft aan een nieuwe bezoeker, dat scheelt je weer ISK350.

Parkeren in IJsland

IJsland reistips

Nu je alles weet over autorijden in IJsland is het tijd voor de reisplanning. Wat wil je gaan zien en doen tijdens je vakantie op IJsland? Ter inspiratie deel ik graag de onderstaande artikelen met je.

 1. Gletsjerhiken in IJsland;
 2. Rij de Golden Circle route;
 3. Tips met kledingadvies voor IJsland in de winter;
 4. Beste reistijd voor het zien van het noorderlicht op IJsland;
 5. IJsland te paard, alles over paardrijden in IJslandpaardrijden in Vik op IJsland.
 6. Deze bezienswaardigheden in Reykjavik moet je zien en ook leuk is, het Kvika voetenbad.
 7. Auto huren in IJsland & autorijden in IJsland, alle tips op rij incl. ervaringen Sunny Cars;
 8. Ontspannen tijdens Golden Circle route, ga naar de Secret Lagoon, bezoek een van de andere hotsprings op IJsland.

Protest wintersport

Heb jij nog meer autorijden in IJsland tips?

Print Friendly, PDF & Email