Qua reizen heb ik een enorme bucketlist en hoe meer ik reis hoe meer ik ontdek wat ik ook nog eens wil doen. Meestal ga ik de grens over maar sinds een paar jaar onderneem ik ook steeds meer in Nederland. Want dichtbij huis valt er ook genoeg te beleven. Inmiddels weten jullie wel dat ik van adrenaline hou en vooral van snelheid. Mijn reis bucketlist is inmiddels uitgegroeid tot een reis en must do bucketlist. En je raad het al, één van de dingen die ik ooit nog eens wil doen is; meerijden in een autocross.

Autocrossen polder Rutten

Ik heb door het hele land gewoond, van Den Haag naar Drenthe en via Emmeloord weer terug naar de randstad. Inmiddels ben ik neergestreken in Scheveningen maar de Flevolandse polder heeft een plek in mijn hart veroverd en ik keer er zeer regelmatig naar terug.

Autocrossen is een populaire hobby en sport in de polder. De eerste autocross vond plaats in Ens in 1984 en vele dorpen volgde daarna. Vroeger had elk dorp zijn eigen cross, dat is teruggedrongen tot nu nog zeven deelnemende dorpen. Elk dorp mag aan het einde van het seizoen, dat loopt van Koningsdag tot half september, de zes snelste rijders uit elk dorp afvaardigen voor de strijd, “Beste Poldercrosser” in Emmeloord. Anke is fervent autocrosser en vertelt; “Je kan ook mee doen in de strijd om de Polderbokaal. Hierbij is het de bedoeling dat je zoveel mogelijk crosses rijdt om punten te verzamelen. Deze Polderbokaal cross wordt door deelnemers zelf georganiseerd in samenwerking met sponsoren. In sommige dorpen is er ook een jeugdklasse voor deelnemers in de leeftijd van 16 tot 18 jaar. Hierbij mag de auto niet meer dan 1400 cc hebben”. Johan Scholtens is dé poldercrosser met zijn Toyota Corolla, als viervoudig polderkampioen en tweevoudig winnaar van de polderbokaal.

Winnaars          Joan Scholtens (Foto: De Noordoostpolder, Harry de Ridder)

Om een autocross in de Noordoostpolder te organiseren moeten de deelnemers en de auto´s aan de opgestelde eisen voldoen. Het volledige reglement kan je hier nalezen dat wordt nageleefd door de keuringscommissie. Iedereen kan en mag meedoen mits je een rijbewijs hebt en de deelnemende auto aan de eisen voldoet. Bij sommige crosses is het ook mogelijk om je met meerdere personen met één auto in te schrijven.

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Fotoreport: Autocross Rutten

Autocross Rutten

Tijdens het 50 jarig bestaan van de plaats Rutten, (2003), heeft de Feestcommissie van Dorpsbelang Rutten voor het eerst een autocross georganiseerd. Iedereen was het er na afloop direct over eens, het moest een vervolg krijgen. Inmiddels is de Autocross commissie een onderdeel van Dorpsbelang Rutten en heeft er al acht keer een autocross plaats gevonden. Op 9 mei jongsleden deed een vriend, William van Boven, mee aan de autocross en hij legde zijn rit vast met de Safeye Actioncam.

In zijn paarse Opel Corso liet William de Ruttense modder opspatten in de strijd naar de overwinning. Ik heb even goed gekeken hoe het moet want het doel is dat ik de volgende keer achter het stuur zit van nummer 16. Het liefste rijdt William in Ens, “Ook al is de autocrossbaan bijna elk jaar ergens anders, het leukste en mooiste blijft toch voor mij om in mijn eigen dorp te rijden“. Ik maakte van de autocross een fotoreportage, kijk je mee?

Fotoreport: Autocross Rutten

Fotoreport: Autocross Rutten

Fotoreport: Autocross Rutten

Fotoreport: Autocross Rutten

Fotoreport: Autocross Rutten

Fotoreport: Autocross Rutten

Autocross Rutten

Autocross Rutten

Autocross Rutten

Autocross Rutten

Autocross Rutten

Autocross Rutten

Autocross Rutten

Autocross Rutten

En ja het kan ook gebeuren dat je auto het begeeft tijdens de race. Gelukkig gebeurde dat niet bij nummer 16. Nieuwsgierig om de race te beleven vanachter het stuur? Check dan de actievideo;

Auto- en brommercross Rutten

Er wordt op de autocross niet alleen met auto’s geraced maar er is ook een brommerklasse. Het was weer hilarisch om te zien wat de mensen van stal hebben gehaald. De brommers waren in de meerderheid maar er reed zelfs een verlengde- en verbouwde tandem Puch mee en een opgevoerde scootmobiel.

Brommercross Rutten          Brommercross Rutten

Brommercross Rutten          Scootmobiel cross Rutten

Ga jij wel eens kijken bij een auto- en/of motor/brommer cross?

*In dit artikel staan zogenoemde affiliatie links vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de aanbieder dat je ze gevonden hebt via Travelaroundwithme.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een commissie. Jij betaald niets extra’s voor je vakantie of product en op deze manier kunnen wij jou van gratis informatie over alle reis mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.

Print Friendly, PDF & Email