Vele Nederlanders trekken er weer op uit deze winter met hun eigen auto. Maar het is wel zo verstandig om te zorgen dat je auto winterklaar is voor op reis. Dat is niet alleen belangrijk voor je eigen veiligheid maar in sommige landen ben je ook aan andere regels gebonden en is het gewoon verplicht.

Zelf je auto winterklaar maken voor wintersport

Mensen vieren de kerstdagen over de grens, gaan op wintersport naar de Alpen of rijden naar Scandinavië voor een winterse citytrip. Door de wisselende weersomstandigheden moet je goed voorbereid zijn, zeker als je met je eigen auto naar het buitenland reist. Veiligheid op reis is belangrijk en ik geef je graag tips om zorgeloos op reis te gaan met een goede reisvoorbereiding.

In dit artikel zet ik alle tips op een rij om te zorgen dat je zelf kan zorgen dat je auto winterklaar is zodat jij met een gerust hart op vakantie kan gaan. Begin op tijd met het controleren van de conditie van je auto.

*Lees ook: winterbanden voor wintersport, let hier op!

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en/of YouTube.

Winterklaar met koelvloeistof en antivries

Zorg er altijd voor dat je voldoende koelvloeistof hebt, de antivries hebt bijgevuld en er een ijskrabber in de auto ligt. Deze drie randvoorwaarden zijn trouwens ook goed om af en toe sowieso te checken voordat je de auto in stapt of je nou op reis gaat of gewoon bij een vriendin op bezoek gaat.

Ook al is het buiten koud, je auto wordt warm tijdens het rijden en de koelvloeistof zorgt ervoor dat de motor koel blijft. In noodgevallen kan je zelf de koelvloeistof bijvullen met water. Ga daarna wel zo snel mogelijk naar een garage om de koelvloeistof te laten controleren en/of vervangen. Zorg ervoor dat de ruitensproeiervloeistof is bijgevuld met een antivriesvariant. De zomervloeistof kan bevriezen in het reservoir.

Auto winterklaar maken

Deurrubbers auto behandelen doe je zo

Heb je een wat ouder model auto? Zorg dat je de auto winterklaar maakt door extra aandacht aan de autorubbers te geven. Maak de rubbers van de deuren goed schoon en smeer ze in zodat je minder kans hebt dat de autodeur dicht vriest. Er zijn speciale middelen die je kan kopen voor het invetten van je autorubbers.

Een ordinaire goedkope pot vaseline kan ook helpen en mijn oma smeerde er zelfs wel eens talkpoeder tussen. Jaja, oma weet raadt! Rubbers insmeren met WD40? Ook dat kan, doe het wel eerst op een doekje anders ruikt straks je hele auto ernaar. 

Neem je slot ontdooier mee? Haal die dan wel uit de auto en leg het op je kamer anders heb je er nog niets aan!

Check autobanden

Slijtage van de banden gaat sneller dan je denkt en hangt onder andere af van de temperatuur, rijstijl, spanning en de belading van de auto. Check altijd de bandenspanning voor vertrek en of je nog genoeg profiel hebt. Vergeet ook niet je autobanden goed te controleren en ze regelmatig even bij te vullen met lucht. Ga je naar het buitenland op reis of heb je een wintersportreis met de auto gepland? Zorg dan voor goede winterbanden voor wintersport. In de meeste Europese wintersportgebieden zijn winterbanden verplicht.

Denk nou niet, ‘ach ik heb All-Season autobanden’. Deze autobanden hebben bewezen een tekortkoming te hebben op het gebied van tractie, het wegrijden uit stilstand.

Wist jij dat je er ook voor kan kiezen om winterbanden te huren in plaats van te kopen? Bij de meeste garages in Nederland is dit zo gepiept. Winterbanden huren is voordelig als je niet langer dan 10 dagen naar het buitenland gaat.

Gebruik sneeuwkettingen

Heb jij tijdens je aankomende wintersportvakantie sneeuwkettingen nodig? Ga op zoek naar de juiste sneeuwkettingen die passen bij jouw auto. Er zijn geen standaard sneeuwkettingen die om elke autoband kunnen. Soms is er achter het wiel of in de wielkast zo weinig ruimte, dat alleen een sneeuwketting met een dunne schakel past. Of het kan zijn dat alleen een sneeuwketting past die alleen op de autoband loopt.

Er bestaat zelfs een kans dat op jouw autoband helemaal geen sneeuwketting mogelijkheid bestaat door de wiel-band combinatie. Oefen thuis alvast, je wilt niet in de kou staan pielen om die sneeuwketting om je band heen te krijgen.

Maak dak en koplampen sneeuwvrij

Last but not least, mocht het sneeuwen zorg dat je koplampen bij sneeuwval sneeuwvrij zijn voor beter licht onderweg. Ik vind het super irritant als ik tegenliggers tegenkom waarbij het autolicht van de koplampen alle kanten op schijnt. Een andere irritatie is mensen die de sneeuw op hun autodak laten liggen, zo irritant als je erachter rijdt en die sneeuw dondert eraf tegen mijn raam aan. Dat geldt dus ook voor een eventuele dakdrager, fijn als je ook die sneeuwvrij maakt voordat je de weg op gaat.

Auto winterklaar maken

Neem je een skibox mee?

Ga je met meerdere personen op reis en neem je je eigen ski’s mee? Dan is het gebruik van een skibox op de auto handig. Heb je net een nieuwe skibox gekocht zorg er dan altijd voor dat je de skibox op het midden van het autodak monteert. Met het inladen niet zo handig, maar tijdens het autorijden wel!

Denk eraan dat je bij het beladen van de skibox je je aan de maximale toegestane dakbelasting van de auto houdt, de maximale belading van de skibox checkt en op het totale gewicht van de skibox en dragers. En zorg ervoor dat de spullen goed vast liggen zodat je de bagage niet gaat schuiven.

Slotontdooier en meet je accu door

Niets is zo vervelend als je de deur uitstapt en je direct al niet eens je auto in kan. Een slot ontdooier is handig om je bij dit eerste winterse ongemak te helpen. Wil je niet voor verrassingen komen te staan deze winter? Laat dan voor de winter begint ook even je accu doormeten. Meestal is dat gratis bij diverse autobedrijven. De zelf ontlading van de accu gaat sneller zodra buiten temperaturen dalen. Probeer daarom in de winter ook korte stukken te vermijden zodat de dynamo tijd heeft om de accu bij te laden.

Reistip: Denk eraan dat als je iets hebt opgeladen in de auto je de autolader uit de stekker haalt. Straks is je accu leeg omdat je USB autolader er nog in zat.

Auto winterklaar

Wat moet er aanwezig zijn in je auto?

Als ik op reis ga check ik altijd even de website van de ANWB want daar staat zoveel informatie over reizen met de auto naar het buitenland. Als lid van de ANWB koop ik ook mijn spullen voor in de auto hier, de ledenkorting maakt de aanschaf net wat voordeliger. Dan ben je gelijk volledig en compleet op de hoogte van de diverse eisen die er gelden in voor autorijden in bepaalde landen. In mijn auto kan je in elk geval het onderstaande vinden:

 • Antivries;
 • IJskrabber;
 • Lifehammer;
 • Verbanddoos;
 • USB autolader;
 • Gevarendriehoek;
 • Veiligheidsvesten;
 • Check de regels voor sneeuwkettingen per land;
 • Plaid, stel dat je lange tijd in de file staat of als je pech krijgt;
 • Drinken, stel dat je lange tijd in de file staat of als je pech krijgt.

Oma weet raadt, extra tips waar je niet snel aan denkt

 • Ga niet weg zonder WD-40!
 • Je autorubbers insmeren kan ook met talkpoeder;
 • Neem een fles zand mee in de auto, altijd handig als je niet vooruit komt op het ijs.

Zelf je auto winterklaar maken

Auto voorbereiden op winter

In elk land gelden andere verkeersregels en bepaalde voorwaarden over wat er aanwezig moet zijn in de auto. In het ene land zijn winterbanden verplicht en op een andere bestemming weer niet. Op sommige winterse bestemmingen moet je zelfs sneeuwkettingen bij je hebben, zoals bijvoorbeeld in de Aostavallei in Italië en dat geldt al vanaf 15 oktober.

In Duitsland moet je verplicht een verbanddoos bij je hebben maar in Italië hoeft dat niet. Wist je dat je in Slovenië en Kroatië bijvoorbeeld verplicht reservelampen bij je moet hebben? In Zwitserland moet je als brildrager zelfs verplicht een reservebril bij je hebben. Want tja, stel je voor dat je bril het begeeft dan wil je toch graag door kunnen rijden.

Doorkruis je een land dat winterbanden verplicht stelt dan moet je ze dus toch aanschaffen en om de auto hebben zitten. Soms wordt er zelfs gekeken naar een bepaald bandenprofiel. Check ook goed wat er in je auto aanwezig moet zijn. Denk hierbij aan veiligheidsvesten, een verbanddoos, een krik, een gevarendriehoek en misschien zelfs een brandblusser. En dan heb ik het nog niet eens over een eventueel tolvignet dat je in bepaalde landen nodig hebt.

Wil jij precies weten wat je in elk welk land nodig hebt in de auto, download dan de Europese verkeersregels app, “Going Abroad”.

Auto winterklaar met sneeuwkettingen

Anti-slipcursus en/of rijvaardigheidstraining

Wil je helemaal goed voorbereid zijn op het winterse weer dan kan ik een anti-slipcursus echt aanraden. Een aantal jaar geleden heb ik mijzelf een anti-slipcursus cadeau gedaan en onlangs was ik door Opel Nederland uitgenodigd voor het #OpelRallyOn event. Daar kreeg ik weer een anti-slipcursus en een rijdvaardigheidstraining.

Ik vind eigenlijk dat iedereen in Nederland verplicht ooit eens deze cursussen moet hebben gevolgd. Het blijft altijd een moment opname natuurlijk maar ik ben ervan overtuigd dat als je eenmaal een cursus hebt gedaan je beter weet wat te doen of hoe te reageren in een bepaalde situatie.

*Bekijk deze antislipcursus in Nederland.

Anti-slipcursus en/of rijvaardigheidstraining

Check je autoverzekering voor vertrek

Heb je besloten om met je eigen auto op reis te gaan dan adviseer ik je ook om direct je autoverzekering even te checken. Het kan namelijk zijn dat bepaalde dekkingen van autoverzekeringen niet gelden in bepaalde landen. En zorg dat je ook even tijd maakt voor autoverzekering vergelijken en autoverzekeringen berekenen zodat je zeker weet dat je de beste prijs betaald.

Zorg er in elk geval altijd voor dat je de groene kaart bij je hebt zodat je kan aantonen dat je auto is verzekerd. Daarbij heb je dan ook gelijk de belangrijkste telefoonnummers bij de hand mocht je schade rijden of (hopelijk niet) een ongeluk veroorzaken.

Ga je met je eigen auto op reis of koop je er een voor de vakantie?

Het gros van de Nederlanders zal met de eigen auto op reis gaan naar de vakantie bestemming. Maar stel dat je een kleine auto hebt voor gebruik in Nederland, maar je wilt met je gezin bestaande uit vier personen op reis. Dat gaat dus niet passen. Vrienden van mij hebben met elkaar wel eens geld bij elkaar gelegd om via internet een auto aan te schaffen speciaal voor de reis.

Toen ze terug kwamen van vakantie werd de auto weer doorverkocht. Denk er ook aan dat als je in de winter met de auto op reis gaat daar in het buitenland strenge regels voor gelden. Ook voor die gelegenheid kan het interessant zijn om eens te kijken naar de mogelijkheden voor het aanschaffen van een andere auto speciaal voor de wintervakantie. Of nog makkelijker huur gewoon een auto voor op reis.

Auto huren Kemi Tornio Airport in Finland

Is jouw auto winterklaar om te vertrekken?

*In dit artikel staan zogenoemde affiliatie links vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de aanbieder dat je ze gevonden hebt via Travelaroundwithme.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een commissie. Jij betaald niets extra’s voor je vakantie of product en op deze manier kunnen wij jou van gratis informatie over alle reis mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.

Print Friendly, PDF & Email