Ben jij van plan om een rondreis te maken met een huurauto in de omgeving van Kemi, in het zuiden van Fins-Lapland? Dit zijn mijn tips voor een auto huren vanaf Kemi Tornio Airport in Finland. De luchthavencode van het vliegveld is KEM.

Auto huren Kemi Tornio Airport in Finland

De Finse plaats Kemi ligt aan de Botnische Golf in Zuid-Lapland. Veel reizigers reizen naar Kemi in de winter voor twee belangrijke bezienswaardigheden, de ijsbreker Sampo en het Sneeuwkasteel Lumilinna. Om gelijk maar met een teleurstelling te beginnen, Snowcastle Kemi is niet meer gebouwd sinds corona. Of het beroemde sneeuwkasteel ooit nog gebouwd gaat worden is de vraag. Enerzijds is er niet genoeg geld beschikbaar en anderzijds, zijn de weersomstandigheden niet meer wat het vroeger was. Teveel wind aan zee en te milde winters hebben roet in het eten gegooid.

Het goede nieuws is dat je in het zuiden van Fins Lapland veel andere toffe dingen kan beleven en ervaren. En als je kiest voor het huren van een auto op reis dan heb je alle vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over een auto huren vanaf Kemi Tornio Airport in Finland en ik ga er specifiek op in waarom wij een auto hebben gehuurd via autohuur prijsvergelijker EasyTerra.

*Vergelijk hier direct de autohuur prijzen in Finland.
**Of check hier gelijk de autohuur prijzen voor Kemi-Tornio.

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Auto huren Kemi Tornio Airport in Finland

Autohuur van Kemi-Tornio Airport of treinstation

Je kan op twee manieren naar Kemi reizen, of je vliegt naar dit kleinschalige vliegveld in het zuiden van Fins Lapland of je reist er met de trein naar toe. Het is maar net wat jij het fijnste vind en wat er bij je reisprogramma past.

Over het algemeen kan je ‘standaard huurauto’s’ zowel vanaf het treinstation van Kemi huren als vanaf Kemi Tornio Airport (KEM). In ons geval reisden wij met 5 personen inclusief ruimbagage en handbagage vanaf Oulu per trein naar Kemi. Dat betekende dat wij naar een groter model auto moesten kijken omdat een station niet groot genoeg zou zijn. Het huren van een mini van, zoals deze Ford Transit, is alleen mogelijk vanaf de luchthaven van Kemi-Tornio. Voordeel is wel dat als je met de trein terug reist, je kan informeren naar de mogelijkheden om de huurauto op het treinstation in te leveren in plaats van op de luchthaven.

Vanaf het treinstation in Kemi gaan er geen bussen naar de luchthaven van Kemi-Tornio. Er gaan wel bussen die kant op, maar dan zou je zelf nog één kilometer moeten lopen. Vanwege de sneeuwval besloten wij met een taxi vanaf het treinstation van Kemi naar Kemi-Tornio Airport te reizen voor het ophalen van de huurauto. De taxikosten bedroegen in de winter van 2023 ongeveer €26,- totaal.

*Vergelijk hier direct de autohuur prijzen in Finland.
**Of check hier gelijk de autohuur prijzen voor Kemi-Tornio.

Autohuur van Kemi-Tornio Airport of treinstation

Auto huren vanaf Kemi-Tornio Airport

Zoals je hebt kunnen lezen kozen wij voor het huren van een mini van vanaf de luchthaven van Kemi-Tornio. Wij kiezen er altijd voor om de autohuur prijzen te checken via een autoverhuur prijsvergelijkingswebsite. Deze websites zijn in staat om al het autoverhuur aanbod snel met elkaar te vergelijken en aan te geven welke autohuur het meest voordelig is. Wij hebben in dit geval de autohuurprijzen via EasyTerra vergeleken.

Over het algemeen weet je pas na het reserveren van je huurauto bij welke autoverhuurder je de auto hebt geboekt. In het geval van een auto ophalen op de luchthaven van Kemi-Tornio in het zuiden van Fins Lapland zal dat altijd via Europcar, Hertz, Avis of Sixt zijn. Kemi-Tornio Airport is een zeer klein vliegveld met maar 2 vluchten per dag.

In ons geval hebben wij de mini van gereserveerd via de website van EasyTerra en is de reservering geboekt bij Hertz. Uiteindelijk stond deze mooie witte Ford Transit voor ons klaar.

*Vergelijk hier direct de autohuur prijzen in Finland.
**Of check hier gelijk de autohuur prijzen voor Kemi-Tornio.

Auto huren Kemi Tornio Airport in Finland

Huurauto ergens anders inleveren

Reis je met de trein naar Kemi en wil je vanaf het treinstation van Kemi een auto huren, maar vlieg je terug vanaf de luchthaven van Kemi-Tornio Airport? Of visa versa? Vraag naar de mogelijkheden! Vaak is er tegen betaling het een en ander mogelijk.

Wij huurde een mini van vanaf het vliegveld van Kemi-Tornio en hebben ter plaatse aan de balie van Hertz gevraagd of het mogelijk was om de auto op het treinstation van Kemi weer in te leveren. Dat was mogelijk zonder extra kosten te betalen. Op het treinstation van Kemi is een brievenbus waar wij de autosleutels in konden deponeren. Daarnaast zijn er vaste parkeerplaatsen voor huurauto’s die duidelijk staan aangegeven met bordjes.

Tip! Maak foto’s van de huurauto op de plek van parkeren en van het dashboard met de kilometerstand. Altijd handig voor de zekerheid als je geen persoonlijke autohuur afgifte hebt via een medewerker.

Huurauto Kemi treinstation

Ervaringen met EasyTerra autohuur vergelijken

Het is altijd even een uitzoek werk wil je een auto gaan huren op vakantie. Belangrijkste is dat je zelf in elk geval weet wat voor auto je wilt gaan huren en voor welke periode. Reis je in dit geval naar Fins Lapland in de winter, dan kan je ervan uitgaan dat elke huurauto standaard winterbanden heeft, omdat dat dat nou eenmaal verplicht is in de winter in Finland.

Wij gebruiken onder andere graag de website van EasyTerra om autohuur prijzen te vergelijken. EasyTerra is een onafhankelijke prijsvergelijker voor huurauto’s. Ze verhuren zelf dus geen huurauto’s op vakantiebestemmingen.

*Vergelijk hier direct de autohuur prijzen in Finland.
**Of check hier gelijk de autohuur prijzen voor Kemi-Tornio.

Laagste prijsgarantie met EasyTerra

EasyTerra heeft op de website alle gegevens en informatie verzamelt van alle bekende auto verhuurders die ze vergelijken. Via de zoek tool vul jij je autohuur wensen in, zoals de locatie, aantal dagen, type auto etc. Vervolgens laat EasyTerra je alle autohuur opties zien op volgorde van prijs. Zo kan je in één keer zien welke huurauto het meest voordelig is. Autohuur prijsvergelijker EasyTerra heeft een zogenoemde ‘laagste prijsgarantie’. EasyTerra zegt hierover: “Klanten kunnen ons mailen als ze een gelijkwaardig alternatief hebben gevonden. Wij doen ons best om die prijs te matchen met ons aanbod. In de meeste gevallen lukt, een enkele keer lukt het niet. 

Over het algemeen kan je kiezen uit drie categorieën van aanbevelingen van EasyTerra. De autohuur pakketten zijn samengesteld op basis van voorwaarden wat er wel en niet is inbegrepen. Zo kan je kiezen voor:

 1. Budget autohuur;
 2. Worry-free auto huren;
 3. Premium autohuur.

*Vergelijk hier direct de autohuur prijzen in Finland.
**Of check hier gelijk de autohuur prijzen voor Kemi-Tornio.

EasyTerra autohuur Finland

Ervaringen met EasyTerra autohuur vergelijken

Worry free auto huren bij EasyTerra

Het is maar net wat jij belangrijk vind dat is inbegrepen in de autohuur prijs. Tijdens onze reis in de winter gingen wij een auto huren vanaf Kemi-Tornio Airport in Finland en kozen wij voor het zogenoemde ‘Worry Free‘ concept.

Kies je voor het vergelijk van autohuurprijzen via EasyTerra? Dan is het goed om te weten dat alle auto’s van EasyTerra standaard een CDW-, WA- en diefstalverzekering hebben. Met het Easyterra Worry-Free concept krijg je daar een paar extra’s bij:

 1. Afdekken eigen risico;
 2. Diefstalverzekering TP;
 3. Schadeverzekering CDW;
 4. Ongelimiteerde kilometers;
 5. Goede beoordeling verhuurbedrijf;
 6. Gunstig brandstofbeleid, oftewel vol-vol.

Ter plaatse is de kans groot dat de autoverhuurder zal vragen of je nog extra verzekeringen wilt afsluiten. Omdat je hebt gekozen voor het ‘Worry Free’ pakket kan je daar dus ‘nee’ tegen zeggen. Een paar dagen voor het ophalen van je huurauto ontvang je nog een e-mail met een zogenoemde ‘Insurance Waiver’ in de bijlage, daarin staat dit ook duidelijk vermeld:

Uitgebreide dekking

Je hebt geboekt inclusief dekking van het eigen risico. Bij dit tarief is schade aan carrosserie, glas, wielen, dak en onderkant ook gedekt. We raden je aan lokaal GEEN extra verzekeringen meer af te sluiten. Mocht je moeilijkheden ondervinden aan de balie, dan kan je een geprinte versie van de bijlage aan de baliemedewerker overhandigen. Hierin staat vermeld dat aanvullende verzekeringen niet noodzakelijk zijn. 

Mocht er ter plaatse toch iets gebeuren en wil je daarover contact opnemen? Dan kan je een Nederlands telefoonnummer bellen. EasyTerra is 7 dagen in de week bereikbaar, maar niet 24 uur per dag. Check de actuele openingstijden bij je bevestiging.

*Lees meer over ‘Worry Free’ auto huren.
**Vergelijk hier direct de autohuur prijzen in Finland.
***Of check hier gelijk de autohuur prijzen voor Kemi-Tornio.
****Meer weten? Check al mijn tips voor autohuur in het buitenland

EasyTerra autohuur

Grensoverschrijding, met je Finse huurauto naar Zweden

De Finse plaats Kemi ligt op zo’n 25 minuten auto rijden van de Zweedse plaats Haparanda. Deze plaats wordt vaak Haparanda-Tornio genoemd omdat de landsgrenzen van Finland en Zweden over een eiland lopen. Beide plaatsen worden ook wel een dubbelstad genoemd.

Reis je van Kemi naar Haparanda-Tornio dan passeer je dus de Finse en Zweedse landsgrens. In het geval grensoverschrijding moet dit altijd van te voren worden aangevraagd bij de autoverhuurder. Meestal is het door betalen van een extra toeslag geen probleem om met je huurauto van Finland naar Zweden en andersom te reizen.

De verhuur medewerker van Hertz gaf op het vliegveld van Kemi-Tornio aan bij ons dat het geen probleem is om de grens over te gaan naar Haparanda in Zweden zonder het betalen van een grensoverschrijding toeslag. Dit omdat Haparanda-Tornio een zogenoemde dubbelstad is. Blijf je langer dan een dag met je huurauto uit Kemi in Finland in Zweden of ga je verder gelegen plaatsen bezoeken dan zal je wel een grensoverschrijdingstoeslag moeten betalen. Dit heeft vooral ook te maken met het extra verzekeren van de huurauto in een ander land. In de winter van 2023 werden de extra kosten op zo’n €50,- beraamd. Let op, dit is een inschatting en kan bij elke autoverhuurder anders zijn.

*Vergelijk hier direct de autohuur prijzen in Finland.
**Of check hier gelijk de autohuur prijzen voor Kemi-Tornio.

Auto huren Kemi Tornio Airport in Finland

Grensoverschrijding Finland - Zweden

Tips autorijden in Lapland in de winter 

Wij zeiden het al, een auto huren is ideaal in Lapland om de omgeving te ontdekken. En of je nou in Fins Lapland of in Zweeds Lapland een auto huurt, er zijn voor beide reisbestemmingen in de winter altijd een paar dingen waar je op moet letten.

Binnenkort verschijnt er op Travelaroundwithme een uitgebreid artikel met tips voor autorijden in Lapland in de winter. Ze zijn deels te vergelijken met de tips voor autorijden in IJsland in de winter.

 1. Zet je huurauto niet op de handrem!
 2. Rij voorzichtig, rem desnoods af op de motor;
 3. Vind je het spannend? Volg een slipcursus vóór vertrek;
 4. Gooi geen warm water over de autoruit als je geen zin hebt om te krabben.

Tips autorijden in Lapland in de winter 

Tips autorijden in Lapland in de winter 

Doen met huurauto in omgeving van Kemi 

Wij kozen in eerste instantie voor het huren van een auto in de omgeving van Kemi omdat wij daar met zijn allen in een vakantiehuis in de ‘middle of nowhere’ verbleven. Voor het reizen naar de ‘middle of nowhere’ in Finland heb je gewoon een huurauto nodig!

Uiteraard is er van alles te doen met je huurauto in de omgeving van Kemi. Ik heb hieronder alvast een paar reistips voor jullie. Binnenkort kunnen jullie alle reistips lezen voor Kemi en omgeving.

 1. Stap aan boord van ijsbreker Sampo;
 2. Rij naar een rendierfarm of huskyfarm;
 3. Reis de grens over naar Zweden en weer terug;
 4. Stap in de auto en ga op jacht naar het noorderlicht.

Doen met huurauto in omgeving van Kemi

Wat vind jij van deze tips voor auto huren in
Kemi Tornio Airport in Finland?

Print Friendly, PDF & Email