Wil jij een auto huren in Ierland voor een rondreis? In dit artikel vertel ik je precies waar je op moet letten en wat handig is om te weten voor autohuur in Ierland. Hou er in elk geval rekening mee dat je in Ierland aan de linkerkant van de weg rijdt en dat het stuur dus rechts zit in de huurauto.

Auto huren in Ierland

Wil jij na een citytrip Dublin of Cork de rest van Ierland ontdekken tijdens een rondreis? Dan is het natuurlijk het gaafste om je een auto te huren in Ierland zodat je alle vrijheid hebt om het land te ontdekken. Ierland is ideaal voor een rondreis van een paar dagen of een roadtrip van een aantal weken. Denk eraan dat de meeste wegwijzers in Ierland in mijlen worden berekent en niet in kilometers. In Noord-Ierland rekent men meestal in mijlen per uur en in de Republiek Ierland rekent men meestal in kilometers. Over het algemeen zijn dinsdagochtend, donderdagmiddag en vrijdagmiddag de piekuren op de weg in Ierland.

Ga je een rondreis maken door de natuur en trek je naar afgelegen gebieden? Zorg ervoor dat je altijd voldoende benzine in je huurauto hebt zitten want soms zijn de afstanden van de ene benzinepomp naar een volgend tankstation behoorlijk. In dit artikel geef ik je alle basis info die je moet weten als je een auto gaat huren in Ierland. Het artikel hieronder geeft je algemene tips waar je op moet letten als je een auto gaat huren in Ierland.

*Lees ook tips voor autohuur buitenland en tips voor links rijden;
**All in autohuur en onbeperkt aantal kilometers via Sunny Cars;
***Handig! Goedkoop je huurauto parkeren in Dublin via Mobypark.

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Tolwegen in Ierland

In Ierland zijn er een aantal tolwegen. Dat kunnen snelwegen zijn maar ook, tunnels en bruggen waarvoor tol betaald moet worden. Daarom is het altijd handig om contant geld bij je te hebben.

Belangrijk: rij je op de M50, de ringweg Dublin, dan rij je over een tolweg waar elektronisch tol wordt geheven. Check dus van te voren of je autoverhuurder geregistreerd staat als gebruiker van de M50 zodat je geen boete riskeert.

Auto huren in Ierland onder 25

Voor de meeste autoverhuurbedrijven in Ierland geldt dat je minimaal 2 jaar in het bezit moet zijn van een rijbewijs. Daarbij moet je minimaal 23 of 25 jaar oud zijn om een auto te kunnen huren in Ierland. Er zijn zelfs autoverhuurders die eisen dat je een bewijs kan overleggen dat je de afgelopen 5 jaar schadevrij hebt gereden. Ik raad je dan ook aan om heel goed de voorwaarden te lezen als je een auto gaat huren in Ierland zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

In elk geval kan je er van op aan dat als je onder de 25 bent je een extra toeslag betaald voor het huren van een auto in Ierland. Daarnaast geldt er ook een maximum leeftijd voor autohuur in Ierland. Afhankelijk van de autoverhuurder kan er bij leeftijden vanaf 74, 75 of 80 jaar gevraagd worden naar een bevestiging van de verzekering dat men nog kan autorijden. In een aantal gevallen is het helemaal niet mogelijk om nog een auto te huren voor reizigers boven de 74 jaar.

*All in autohuur en onbeperkt aantal kilometers via Sunny Cars;

Dunluce Castle Ierland

Denk eraan, stuur rechts in Ierland

Denk eraan dat als je naar Ierland reist en je gaat een auto huren dat het stuur rechts zit en je aan de linkerkant van de weg rijdt. Laat je niet gek maken door dit idee. Als jij kan autorijden in Nederland dan kan je dat ook in Ierland. Je moet alleen zorgen dat je geconcentreerd auto rijdt. Om het je iets gemakkelijker te maken heb ik hier 10 tips voor links rijden in Ierland.

 1. Rij rustig en hou goed afstand;
 2. Een rotonde rij je linksom, prent dit in je hoofd;
 3. Huur een automaat, dan hoef je niet te schakelen;
 4. Volg een tijdje een andere auto om gewend te raken;
 5. Ben je echt zenuwachtig? Zet dan groot de letter L op je linkerhand;
 6. Bereid je goed voor en check de verkeersregels ter plaatse voor vertrek;
 7. Bochten kan je iets ruimer nemen, het is even wennen hoeveel ruimte je hebt;
 8. Rij een paar rondjes op de parkeerplaats van de autoverhuurder voordat je de weg op gaat;
 9. Soms hebben huurauto’s stickers op het dashboard met de tekst ‘Keep left’, handig als reminder;
 10. Meerijders zijn meestal irritant maar in het geval van linksrijden kunnen een paar extra ogen fijn zijn.

*Bekijk de prijzen autohuur Ierland!
**Lees hier alle tips voor links rijden in het buitenland!

Een auto huren in Ierland voor een rondreis

Auto huren in Ierland zonder creditcard

Heb je geen eigen creditcard? Helaas! Een auto huren in Ierland zonder creditcard is op dit moment (juli 2023) niet mogelijk. Je moet een creditcard hebben voor de borg en voor het eigen risico.

Let op, denk niet slim te zijn en een creditcard van iemand anders te gebruiken. Als de hoofdbestuurder geen creditcard heeft op zijn of haar naam dan kan je geen auto huren.

Derryclare Lough - Auto huren in Ierland

Rondreis Ierland

Is de knoop doorgehakt en ga jij een rondreis door Ierland maken met een huurauto? Als je nog niet precies weet wat je reisplannen zijn dan inspireer ik je graag met deze rondreis Ierland tips voor de mooiste autoroutes.

 1. Keltische kustroute – gemiddeld 403 kilometer – 3 á 5 dagen;
 2. Causeway kustroute – gemiddeld 243 kilometer – 4 á 5 dagen;
 3. Wild Atlantic Way – gemiddeld 2500 kilometer – tot 20 dagen.

Rondreis Ierland met de auto

Een auto huren in Ierland, heb jij dat wel eens gedaan?

*In dit artikel staan zogenoemde affiliatie links vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de aanbieder dat je ze gevonden hebt via Travelaroundwithme.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een commissie. Jij betaald niets extra’s voor je vakantie of product en op deze manier kunnen wij jou van gratis informatie over alle reis mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.
Print Friendly, PDF & Email