Een auto huren in Finland kan ik je zeker aanraden, want met je eigen huurauto kan je een droomreis maken. Finland is zo uitgestrekt dat je soms uren kan rijden en niemand kan tegenkomen. Die ervaring moet je een keer meemaken.

Auto huren in Finland

Een auto huren in Finland is de ideale manier om het land te ontdekken. Onlangs ben ik zelf op reis geweest naar Fins Lapland en daar heb ik met mijn huurauto echt een droomreis gemaakt. Zonder huurauto had ik zoveel dingen niet kunnen zien en doen. Wat mij betreft is een auto huren in Finland dan ook een must. Zeker als je namelijk ook het noorderlicht wil zien. Meestal moet je daarvoor naar een gebied waar het pikkedonker is. Ideaal dat je dan in je eigen huurauto kan stappen en zolang kan blijven als je wilt.

Sunny Cars Banner

Goedkope auto huren in Finland

Een goedkope auto huren in Finland is natuurlijk fijn voor je portemonnee. Maar bedenk goed wat je gaat doen op reis en met hoeveel personen je reist. Dat zijn de belangrijkste dingen waar je aan moet denken als je een auto gaat huren. Je wilt niet hebben dat je vrienden achterin zitten met een koffer op schoot.

Zelf heb ik Fins Lapland doorgereisd in een witte Volkswagen Passat. Ideaal voor 4 personen, maar er kunnen maximaal 2 grote koffers, een handbagage koffer en een medium rugzak in de achterbak. Mijn huurauto kostte voor 8 dagen, €321,-.

Goedkope auto huren in Finland

Autohuur prijzen vergelijken

EasyTerra is een onafhankelijke prijsvergelijker op het gebied van autoverhuur en vergelijkt de prijzen van autoverhuurders als; Enterprise, Europcar, Avis, Hertz, Budget en Alamo. Het kan zeker voordeliger zijn om gebruik te maken van de vergelijkingstool van Easy Terra maar bedenk goed dat ze dus niet alle prijzen van alle autoverhuurders vergelijken. Zo worden de auto’s van verhuurder Sixt en van het Finse FiRent niet meegenomen in deze vergelijking.

Autohuur prijzen vergelijken

Auto huren Finland zonder creditcard

Helaas is het niet mogelijk om via de welbekende autoverhuur aanbieders een auto te huren zonder creditcard. Kleine lokale autoverhuurders willen nog wel eens een uitzondering maken en vragen dan een contante borg bij het verhuren van een auto. Via Google Maps kan je eenvoudig zoeken naar een lokale autoverhuurder of vraag het aan de locals wat zij adviseren. Let er wel op dat je de huurovereenkomst goed doorleest en dat je een bon krijgt voor het betaalde borg bedrag.

Als je om wat voor reden dan ook geen creditcard op je naam kan zetten is het wellicht een idee om een prepaid creditcard aan te schaffen. Lees mijn artikel “betaalgemak op reis” voor meer informatie hierover. Let op: niet alle auto verhuurders accepteren prepaid creditcards. Het is dus van groot belang dat je voordat je de auto reserveert bij een lokale verhuurder vraagt of je kan betalen met een prepaid creditcard.

Wat je absoluut NIET moet doen is een auto huren met creditcard van iemand anders!  Je kan de autohuur reservering online bevestigen met een creditcard van iemand anders maar daar heb je ter plaatse niets aan. Als je eenmaal aankomt om je huurauto op te halen zal je altijd een persoonlijke creditcard moeten overleggen als bestuurder.

Autohuur Finland

Auto huren Finland, minimale & maximale leeftijd

Uiteraard moet je een geldig Nederlands rijbewijs hebben om een auto te kunnen huren. De bestuurder moet minimaal 1 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs. Dat betekent dus als je direct op je 18e je rijbewijs haalt je vanaf je 19e een auto kan huren in Finland.

Ben je jonger dan 25 jaar dan moet je wel rekening houden dat je een bestuurderstoeslag moet bijbetalen. Het kan zijn dat voor bepaalde type auto’s de leeftijd hoger ligt. Controleer dus goed de autoverhuur voorwaarden van de aanbieder om er zeker van te zijn dat je achter het stuur mag plaats nemen. Voor Finland geldt geen maximale leeftijd. Ook hiervoor geldt wel dat de specifieke autohuur aanbieder wel een maximale leeftijd kan hanteren. Zo geeft prijsvergelijker HolidayCars bijvoorbeeld aan dat de maximale leeftijd 70 jaar is.

Auto huren Finland

Auto huren Rovaniemi Airport

Bij aankomst op Rovaniemi Airport zie je direct in de aankomsthal de balies van de autoverhuur aanbieders. Na het invullen en het ondertekenen van het huurcontract kan je naar de verhuurlocatie lopen. Dit betekent dat je tekent voor het huren van de auto voordat je de auto gezien hebt. Als je de aankomsthal uitloopt is het nog geen 100 meter lopen naar de verhuur locatie.

Controleer je huurauto goed en als jij vind dat er iets aangepast moet worden op het huurcontract geef dit dan direct aan bij de werknemer ter plaatse. Is er niemand aanwezig van de autohuur aanbieder bij wie jij hebt gereserveerd? Ga dan terug naar de balie in de aankomsthal en geef de op- en aanmerkingen doordat voor je je rondreis start.

Auto huren Rovaniemi Airport

Je auto voltanken en weer inleveren

Meestal moet je de huurauto weer vol inleveren. Dan is het handig om te weten dat op ongeveer 3,5 kilometer afstand, ongeveer 7 minuten rijden, het dichtstbijzijnde tankstation is in de omgeving van het vliegveld van Rovaniemi. Het tankstation van Shell bevind zich tegenover het wereldberoemde Santa Claus Village.

 1. Adres Rovaniemi Airport – Rovaniemen lentoasema – 96101 Rovaniemi
 2. Adres Tankstation Rovaniemi – Sodankyläntie 715, 96930 Rovaniemi

Je auto voltanken en weer inleveren

Grensoverschrijding Finland

Ga je een rondreis maken door Lapland? Of wil je ook de omringende Scandinavische landen ontdekken? Of heb je in je hoofd dat je de grens wilt oversteken naar Rusland. Check goed in de voorwaarden of grensoverschrijding is toegestaan.

Grensoverschrijding Finland

Verkeersregels Finland

Elk land heeft zijn eigen verkeersregels en die moet je wel weten voordat je achter het stuur kruipt. Voor Finland is het vrij eenvoudig want daar gelden voornamelijk dezelfde verkeersregels als in Nederland. Ik benoem hieronder dan ook alleen de uitzonderingen:

 • Rij je een heuvel op en heb je geen overzicht over wat er daarachter zit? Sein even met je koplampen;
 • Zie je iets moois langs de weg? Parkeer je auto half in de berm en zet je knipperlicht naar rechts aan;
 • Zet NIET je gevarenlichten aan als je een foto gaat maken, Fins Lapland is zo dun bevolkt dat men dit ziet als een hulpteken;
 • De maximumsnelheid in de bebouwde kom (geel bord met silhouet van dorp/stad) is 50 kilometer per uur;
 • Buiten de bebouwde kom mag je afhankelijk van de weg tussen de 80 en 100 kilometer per uur rijden;
 • Op autosnelwegen geldt een maximale snelheid van 120 kilometer per uur.

Verkeersregels Finland

Let op rendieren en elanden in Finland

Loslopende rendieren en elanden vormen het grootste gevaar voor automobilisten in Finland. Rendieren en elanden kunnen onverwachts de weg oversteken en zorgen voor levensgevaarlijke situaties. Rendieren zie je gedurende de dag veel langs de kant van de weg. Zeker in de bronstijd, van eind augustus tot half oktober. Hou dus altijd allebei je handen aan het stuur en kijk met een wijde blik de weg op. Dus ook naar de bermen zodat je op tijd kan reageren. Elanden komen richting de wegen tijdens schemering en in de nacht. Over het algemeen worden gebieden waar veel elanden zijn duidelijk aangegeven met de waarschuwingsborden langs de weg. Zie je een bord met een eland? Minder je snelheid en blijf gefocust op de weg.

Niemand weet wat die doet als het moment daar is dat je ineens een rendier of eland de weg op ziet lopen. Als je kan remmen is dat natuurlijk altijd de beste optie. Voor uitwijken moet je uitkijken dat je zelf niet in de berm tegen een flinke naaldboom aanrijdt. Hoe vervelend het ook klinkt, ik zeg het toch. Een aanrijding met een rendier kan je wellicht nog overleven, maar een aanrijding met een eland van 500 kilo kan fataal zijn. Je hebt maar een split second om te reageren.  Laat je dus niet verleiden op de lange stille wegen om plankgas door te rijden.

Let op rendieren en elanden in Finland

Reistips Fins Lapland

Nu je alles weet over het huren van een auto in Fins Lapland is het tijd voor het verzamelen van alle reistips voor Fins Lapland zodat je je reis kan gaan plannen. Ik heb een rondreis gemaakt van een week en deel graag de onderstaande artikelen met je die ik heb geschreven.

 1. Bijzondere overnachtingen in Fins Lapland
 2. Excursies in Fins Lapland
 3. Bruine beren fotograferen in Finland
 4. Noorderlicht zien in Finland
 5. Wandelen met rendieren
 6. Saunatour in Lapland
 7. Sauna Boat in Posio
 8. Voordelen van een Finse sauna

Tips voor vakantie in Fins Lapland

Een auto huren in Finland, waar heb jij dat gedaan?

Print Friendly, PDF & Email