Een grote vlakte, een treinspoor, stilte op het geluid van tjirpende vogels na, hoge hekken en overal prikkeldraad. Dat is het eerste wat ik zie als ik aankom bij concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau in Polen.

Auschwitz Kraukau Polen in beeld

Reizen wekt voor mij vaak een geluksgevoel op en ik geniet ervan om al het moois in de wereld te ontdekken. Maar de geschiedenis van de wereld waarin wij leven is iets waar je niet omheen kan en waarvan ik vind dat je dat ook moet zien. De geschiedenislessen die ik vroeger kreeg over de gruweldaden die zich ooit hebben afgespeeld. De verhalen van mijn oma die een jonge vrouw was ten tijde van de oorlog en mijn vader die als klein kind de oorlog beleefde.

In mijn oude huis in Den Haag vonden wij onder de vloer spullen van Joodse inwoners die gedeporteerd zijn. De studiereis met school naar Kamp Westerbork in Drenthe. Dat bij elkaar was voor mij de aanleiding om als ik ooit naar Polen zou gaan ik een bezoek wilde brengen aan Auschwitz.

Op 27 januari van dit jaar is het 70 jaar geleden dat Auschwitz werd bevrijd. Ik vind het onwerkelijk dat het nog maar 70 jaar geleden is dat dit allemaal is gebeurd. Tijdens mijn weekend stedentrip naar Krakau huurde ik een auto en reed ik naar concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau. Het was een prachtige novemberdag, strakblauwe hemel en een zonnetje. Daar stond ik dan, ik zal nooit vergeten wat ik daar allemaal heb gezien en als ik eraan terugdenk krijg ik nog kippenvel en voel ik de rillingen.

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Fotoblog: Auschwitz in beeld

Fotoblog: Auschwitz in beeld          Fotoblog: Auschwitz in beeld

Wij mogen deze verschrikkingen nooit vergeten!

Ik heb lange wandelingen gemaakt over het enorme terrein dat Auschwitz beslaat. Ik liep langs de hoge hekken met prikkeldraad en stapte over het spoor waar de treinen aankwamen. Vele barakken zijn nog in tact en met beelden wordt weergegeven hoe het er in die dagen aan toe ging. Vlak voor de bevrijding is een van de gaskamers tot ontploffing gebracht om bewijs te verdoezelen. Helaas was er al genoeg bewijs…

Het meest vreselijke om te zien vond ik de gaskamers en de ovens. Ik heb even getwijfeld om deze beelden te delen maar helaas hoort ook dat erbij. De foto’s daaronder zijn gemaakt in het museum. Iedereen moest zijn spullen direct bij aankomst afstaan. Haren werden afgeknipt of geschoren, krukken werden afgenomen en zeep en tandenborstels werden in beslag genomen. Alles werd bewaard en als je die hoeveelheid ziet kan je niks anders dan alleen maar even stil zijn…

Ik zal op 27 januari ook denken aan al die mensen die hier zijn gestorven in erbarmelijke omstandigheden. Maar ook aan de mensen die het hebben overleefd. Het is vreselijk maar als je er ooit in de buurt bent vind ik dat je ernaar toe moet gaan.

Fotoblog: Auschwitz in beeld

Fotoblog: Auschwitz in beeld

Fotoblog: Auschwitz in beeld        Fotoblog: Auschwitz in beeld

Fotoblog: Auschwitz in beeld

Auschwitz Birkenau (7)           Fotoblog: Auschwitz in beeld

Fotoblog: Auschwitz in beeld          Fotoblog: Auschwitz in beeld

Fotoblog: Auschwitz in beeld          Fotoblog: Auschwitz in beeld

Heb jij al eens een bezoek aan Auschwitz nabij Krakau in Polen gebracht?

 

*In dit artikel staan zogenoemde affiliatie links vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de aanbieder dat je ze gevonden hebt via Travelaroundwithme.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een commissie. Jij betaald niets extra’s voor je vakantie of product en op deze manier kunnen wij jou van gratis informatie over alle reis mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.

Print Friendly, PDF & Email