Wil jij genieten van de sterrenhemel tijdens je vakantie? Een van de mooiste plekken in de Alentejo vind ik het Alqueva Dark Sky Reserve. Het ligt vlakbij het enorme Alqueva meer en hier is het zo donker dat je zelfs de melkweg kan zien.

Alqueva Dark Sky Reserve Alentejo Portugal

Wil jij genieten van de gigantische sterrenhemel tijdens je vakantie in Portugal? Reis dan af naar Alqueva in de Alentejo en laat je verrassen in het donker door al het moois als je omhoog kijkt. Er zijn nog maar weinig plekken ter wereld waar het zo donker is als in de Portugese regio Alentejo. Hier is bijna geen lichtvervuiling er volgens de statistieken kan je hier rekenen op gemiddeld 286 heldere onbewolkte nachten per jaar. Het plaatsje Alquevaligt ten zuidwesten van het enorme Alqueva meer op een lage breedtegraad. Dit zorgt ervoor dat het de ideale bestemming is om ’s nachts wakker te blijven.

Niet voor niets is het Dark Sky Alqueva Reserve de eerste bestemming ter wereld dat de naam ‘Starlight Tourism Destination‘ mag dragen. Mede met dank aan UNESCO hebben zij hiermee de ‘World Travel Award’ in de wacht gesleept, de Oscars binnen het toerisme.

En ik kan je vertellen dat de sterrenhemel in de Alentejo behoorlijk indrukwekkend is. In Nederland staar ik regelmatig naar de hemel en ook op andere plaatsen in de wereld kijk ik graag naar de sterren. Maar de sterrenhemel die je in de Alentejo kan zien, zo had ik het heelal nog niet eerder mogen bewonderen.

De kleine Beer, de Grote Beer en zelfs de Melkweg was gemakkelijk te onderscheiden en zag ik met het blote oog vanaf mijn Nicols woonboot op het Alqueva meer. Maar wat je beslist moet doen is naar het sterren observatorium gaan en onder leiding van een gids door een telescoop naar de sterren kijken. Nooit gedacht dat ik daadwerkelijk de ring om de planeet Saturnus zou kunnen zien! Ik leerde gelijk dat de Grote Beer en kleine Beer benamingen eigenlijk maar raar zijn, dat sommige sterren die ik nu zie nog ouder zijn dan de mensheid en ik weet nu hoe ik altijd aan de sterren kan zien waar het noorden is.

*Reserveer hier voor de Stargazing Session.
Wil je meer info? Mail dan naar: booking.darksky@gmail.com. De kosten zijn €20,- p.p. voor volwassenen en de sessie duurt ongeveer één uur. Hou er rekening mee dat er in kleine groepen naar de sterren kan worden gekeken en dat reserveren verplicht is. Geef duidelijk aan dat je graag de Engelse sessie wenst, anders weet je nog niet wat je ziet.

Alqueva Dark Sky Reserve

Tips voor bezoek Alqueva Dark Sky Reserve

Het Dark Sky Alqueva Reserve bestaat in totaal uit 3000 vierkante kilometer. Alle gemeenten in deze regio organiseren activiteiten rondom het sterrentoerisme. Zo kan je kiezen uit diverse ‘Stargazing Alentejo‘ avonturen. Wat dacht je van een wandeling of kanovaren op het Alqueva meer in het donker of romantische wijnproeverijen onder de sterrenhemel? Kies jij voor de normale wijnproeverij of de ‘blinde wijnproeverij’? Wil jij met de allermooiste foto thuis komen? Reserveer dan een fotografie workshop onder de sterrenhemel met de internationaal bekende astro fotograaf Miguel Claro. Alle foto’s die je in dit artikel ziet van de sterren zijn gemaakt door hem.

*Bekijk hier alle sterren activiteiten in het Alqueva Dark Sky Reserve.

Om deze bestemming zo donker mogelijk te houden zorgen alle dorpen rondom het Alqueva meer, te weten Alandroal, Reguengos de Monsaraz, Portel, Mourão, Moura en Barrancos dat de stadsverlichting ‘s nachts tot een minimum beperkt wordt. Zelfs de hotels in deze regio zijn ingesteld op het astro-toerisme. Je kan hier bijvoorbeeld nog laat dineren en de volgende dag ook laat ontbijten.

Vanaf de Algarve en vanaf Lissabon rij je in ongeveer twee uur tijd naar Alqueva. Wat mij betreft is het een must om hier minimaal één nacht te genieten van alle sterren.

 1. De beste reistijd voor sterrenkijken in de Alentejo is mei tot en met juli.
 2. Ga niet naar Alqueva rondom de data als het volle maan is, dan zie je niet zoveel.
 3. Download de Skyview app zodat je precies weet wat je ziet als je naar de hemel kijkt.
 4. Huur een Nicols woonboot op het Alqueva meer en geniet de hele nacht van de sterrenhemel.
 5. Het internationale ruimtestation ISS (International Space Station) draait elke 1,5 uur ongeveer een keer rond de aarde. De baan van ISS verandert voortdurend en mocht je het ruimtestation graag door de telescoop willen zien dan kan je het beste informeren wanneer de kans daarop het grootste is. Wil je zelf uitzoeken wanneer het ruimtestation vanaf een locatie zichtbaar is? Vul je locatie in op: ISS AstroViewer en zie een overzicht van de aankomende ISS-passages. De gids in Alqueva tipt ook de website Heavens Above.

Alqueva Dark Sky Reserve

Het weer in Alqueva, ideaal voor sterren kijken

Je kan overal ter wereld sterren kijken en ook in Nederland zijn er echt nog wel donkere plekken te vinden. Maar er zijn maar een paar plekken op de wereld die tot ‘Dark Sky Reserves’ zijn benoemd en dat is onder andere Alqueva in Alentejo, Portugal. In totaal zijn er 15 IDA International Dark Sky reserves op de wereld.

 1. Er zijn meerdere Dark Sky Reserves in de wereld, maar die in Alqueva is eenvoudig te bereiken.
 2. Gemiddeld zijn er 286 heldere en onbewolkte nachten per jaar, veel kans dus op het zien van de melkweg.
 3. Zelfs de hotels houden rekening met de vakantiegangers die voor de sterren komen, je kan er tot laat dineren en ook laat ontbijten.

Weer in Alqueva

Sterren kijken observatorium Alentejo

Het observatorium is niet in Alqueva zelf gevestigd maar op ongeveer een half uur reistijd daar vandaan in Cumeada Village. Als je aankomt vraag je je misschien af of je op de goede locatie bent. Maar het klopt dat je een school ziet. Achter de school staan de telescopen klaar om je te laten genieten van de sterrenhemel. De school is ingericht als museum en daar kan je nog meer leren over het sterrenstelsel. Je kan er koffie en thee kopen en er zijn toiletten aanwezig. 

*Navigeer naar Observatório Oficial Dark Sky Alqueva.

Observatorium Alentejo

Sterren kijken Alentejo

Online planeten & sterren kijken met Skyview app 

Wil jij precies weten wat je ziet als je naar de sterren kijkt? Met de Skyview app kan je online sterren kijken en ontdek je precies wat er te zien is in het heelal dat je met het blote oog niet kan zien. Met deze sterren en planeten app kan je heel makkelijk ontdekken wat er allemaal te zien is in de sterrenhemel.

Je opent de app en selecteert de beeld pagina, vervolgens beweeg je de telefoon heen- en weer en zie je precies aan welke kant Jupiter staat, waar het Internationale Space Station is en waar de sterrenbeelden op dat moment staan.

*Download hier de Skyview Lite app of de gewone Skyview app.

Online sterren kijken met Skyview app 

sterren kijken met Skyview app 

Vakantie tips Alentejo – Portugal

 1. Alle info met vakantie tips voor de Alentejo.
 2. Bekijk al mijn persoonlijke reistips Portugal;
 3. Ga paardrijden op de parelwitte stranden bij Comporta
 4. Ontdek de mooiste stranden aan de Alentejo kust in Portugal.
 5. Huur een woonboot op Alqueva Lake en leg aan op je privé eiland.
 6. Geniet van de stilte op dit afgelegen glamping resort en slaap in een dome.
 7. Op zoek naar een luxe hotel nabij Comporta in Carvalhal? Ga naar Quinta da Comporta!
 8. Overnacht in een luxe hotel in de Alentejo en ontdek meer over de Caudalie Spa ervaringen.

Vakantie Alentejo tips

Zou jij ook wel eens naar het Alqueva Dark Sky Reserve in Alentejo willen?

Print Friendly, PDF & Email