Vorige jaar was ik op uitnodiging van Atout France twee dagen in Alpe d’Huez en twee dagen in Les Deux Alpes. Tijd voor een wintersport battle, welke van de twee wintersport plaatsen past bij jou of ga je voor een combi?

Wintersport battle, Alpe d’Huez of Les Deux Alpes

Naar welke van de twee wintersport gebieden je ook afreist, met de auto ben je vanuit Utrecht zeker ruim 1000 kilometer onderweg. De snelste manier is nog altijd vliegen en dat kan met Easyjet naar Genève of met Transavia naar Lyon. Vanaf beide bestemmingen is het een kleine drie uur rijden naar Alpe d’Huez of Les deux Alpes. Qua afstand maakt het dus niet veel uit voor welke bestemming je kiest.

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Telefoonlens fisheye

Fotoblog: helikopter transfer naar de piste

Op de berg verblijven of in de vallei?

Het grootste verschil tussen beide wintersport plaatsen is de ligging. In Alpe d’Huez is het vaak even klimmen omdat het stadje tegen de heuvels is opgebouwd. Hou je daar niet van dan kan je beter in Les Deux Alpes verblijven want dat ligt in de vallei en bijna alle accommodaties liggen aan de vlakke hoofdweg.

Ik hou niet van de enorme betonhotels en appartementen maar als je even goed zoekt zijn er in beide plaatsen ook meer karakteristieke verblijfplaatsen te vinden. Voor mij is het wel een tweestrijd waar ik voor zou kiezen, ik vond Alpe ‘d Huez qua verblijf mooier vanwege de uitzichten maar Les Deux Alpes gezelliger qua aprés skiën. Al is de beroemde openlucht club La Folie Douche op de piste wel echt een aanrader.

Afdalen van mythische pistes, skiën in de zon of op de gletsjer?

Skigebied Alpe d’Huez

Alpe ‘d Huez en Les Deux Alpes zijn de twee grootste skigebieden in de Franse Isère en bieden genoeg mogelijkheden voor een week lang wintersportplezier. Alpe d’Huez staat bekend als het eiland in de zon en de dagen dat ik daar was maakte het zeker haar naam waar. Het mooie aan skiën in Alpe d’Huez vind ik dat je echt door de sneeuw raast in het hooggebergte, de omgeving is heel natuurlijk. Het skigebied is heel divers met een groot aanbod aan pistes voor zowel beginners als gevorderde wintersporters. Beginners kunnen onderaan de piste blijven omdat daar de makkelijkste pistes zijn.

Gevorderden kunnen naar de top op 3330 meter hoogte en voor wie het aandurft kan van de mythische piste, “Sarenne” afdalen. De zestien kilometer lange piste is de langste piste ter wereld en wordt aangeduid als een zwarte piste. Het feit dat het een zwarte piste is, is vooral vanwege de lengte en als je eenmaal begonnen met de afdaling je echt verder moet, je kan niet uitwijken. Na de eerste afdaling is de rest van de piste vergelijkbaar met een rode piste. Hou je van een kick kies dan onderweg voor de “Tunnel“. Hierbij ski of snowboard je onder de berg door en wacht er aan de achterkant weer een sterke afdaling. Twee must-do’s voor de wintersport ‘die-hards’.

Wintersport - Alpe d Huez

Skigebied Les deux Alpes

Les Deux Alpes is al jarenlang een populaire wintersportbestemming in de Franse Alpen. Het grootste voordeel van Les deux Alpes is de gletsjer waardoor het gebied 100% sneeuwzeker is en dus het hele jaar geopend. Les Deux Alpes telt meer dan 200 kilometer aan pistes en na de hoogseizoen periode kan je je altijd nog op de gletsjer vermaken met een twintigtal aan kilometer pistes. Voordeel is dat er ook vele liften zijn om het hele gebied te verkennen, daarmee is het wel gelijk ook een nadeel omdat het een stuk minder natuurlijk is.

Moeten beginners in Alpe d’Huez onderaan de berg blijven, in Les deux Alpes kunnen ze mee naar boven met de skilift want daar vind je de meeste blauwe pistes. Hoewel de plaats bekend staat als jongeren bestemming is het voor families en vrienden ook goed vertoeven hier en zijn er uiteenlopende mogelijkheden. Mythische pistes vind je hier niet maar wel een uitgebreid snowpark.

Wintersport naar Alpe d’Huez, Les Deux Alpes of toch een combi?

Vind je het al moeilijk wat je zou moeten kiezen of heb jij juist je keuze al gemaakt? Een combi van de twee plaatsen kan ik zeker aanraden. Als je namelijk een zesdaagse skipas aanschaft dan mag je ook twee dagen het andere gebied verkennen. Ga je minder dan zes dagen dan kan je er ook voor kiezen om een extra skipas te kopen om door het andere gebied te skiën of snowboarden.

De twee dorpen liggen met een afstand van 32 kilometer niet ver van elkaar, maar door alle bochten en de klim en afdaling doe je er met de auto al gauw 45 minuten over. De shuttle doet er ongeveer een uur over. Heb je nog wat vakantiegeld achter de hand dan heb ik helemaal een toffe tip. In plaats van over de kronkelweg kan je veel spectaculairder de oversteek maken, is om je met een helikopter op de piste te laten afzetten. Voor een bedrag van € 70 per persoon vertrek je bijvoorbeeld van het Altiport in Alpe d’Huez naar de piste in Les deux Alpes vanwaar je direct je ski’s kan onderbinden en de sneeuw kan trotseren.

Fotoblog: helikopter transfer naar de piste

Heli-skiën is in Frankrijk niet toegestaan maar vervoer per helikopter wel. Je kan je dus niet laten afzetten op een bergtop maar alleen op een helikopter-landingsplaats. De passagiersvluchten voor de helikopter transfer zijn bijzaak voor de helikoptermaatschappij SAF Helicopteres, de meeste vluchten zijn voor het vervoer van diverse materialen en eventuele reddingsoperaties.

Aprés-skiën in de openlucht of in knusse berghutten?

La Folie Douce, de club die haar roem verwierf in Val Thorens en Meribel is nu ook neergestreken in Alpe d’Huez. Vanaf een uur of 14.00 begint het feest al op de berg totdat de laatste skilift naar beneden gaat.

Hou je niet van al dat gedans en gebonk dan zijn er ook een aantal knusse berghutten te vinden en leuke cafe en restaurants in het dorp. In Les deux Alpes kan je in de middag uit je dak gaan bij Panobar op de piste en in de avond is Avalanche the place to be. Mocht je van shoppen houden dan is Les deux Alpes een aanrader vanwege de twee kilometer lange winkelstraat vol met hippe en trendy merken.

Fotoblog: Wintersport in Alpe ‘d Huez

Welke van de twee wintersportplaatsen de battle wint is natuurlijk helemaal afhankelijk van je eigen wensen en voorkeuren.
Is Alpe ‘d Huez of Les deux Alpes de place to be voor jou?

Zou jij voor Alpe ‘d Huez of voor Les Deux Alpes kiezen voor je wintersportvakantie?

*In dit artikel staan zogenoemde affiliatie links vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de aanbieder dat je ze gevonden hebt via Travelaroundwithme.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een commissie. Jij betaald niets extra’s voor je vakantie of product en op deze manier kunnen wij jou van gratis informatie over alle reis mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.

Print Friendly, PDF & Email