De Light Air show is een spectaculaire vliegshow in Nederland die voor het eerst te zien zal zijn. De air show met stuntvliegers zal zorgen voor een spektakel in de lucht aan de kust van Scheveningen recht boven het strand.

Spectaculaire vliegshow in Nederland GAAT NIET DOOR

Zaterdagmiddag 1 december vind er een uniek en spectaculair event plaats in de lucht boven het strand van Scheveningen. Over een lengte van 500 meter zal Paviljoen de Witte het middelpunt zijn van de Scheveningen Light Air Show. Stuntvliegtuigen en een stunthelikopter die zijn uitgerust met LED en pyrotechnieken zullen zorgen voor een 65 minuten durende vliegshow in Nederland die nog nooit eerder is vertoond. De organisatie van de air show boven Scheveningen heeft vier showteams, of misschien beter gezegd, stunt acts, vastgelegd om alle bezoekers te verrassen. De vuurwerkvliegshow wordt geopend door Vliegclub Rotterdam. Meer info over het programma lees je verderop. 

  1. Opening door Vliegclub Rotterdam met een warming up;
  2. Otto The Helicopter, the pyrotechnic extravaganza;
  3. Dutch Rush Aerobatics;
  4. Zweedse stuntvlieger Johan Gustafsson is tweevoudig wereldkampioen aerobatic zweefvliegen en de vierde act van het programma;
  5. AeroSPARX, enige team ter wereld dat formation flying, aerobatics en pyro voor de nacht combineert.

Even voorstellen, de 4 vlieg stunt teams…

Otto The Helicopter, the pyrotechnic extravaganza: Otto The Helicopter wordt gevlogen door Brendan O’Brien. Brendan is een van de meest ervaren piloten in de air show wereld en stunt in zijn Schweizer 300C sinds 2016. Voor de vliegnerds onder ons is het leuk om te weten dat ‘Otto’ in 1964 geïntroduceerd en een maximum snelheid van 176 kilometer per uur heeft.

Dutch Rush Aerobatics: Het meest bijzondere aerobatic vliegtuig dat ooit is gebouwd is volgens kenners de Sukhoi 26MX. Laten we zeggen dat het de Ducati onder de Aerobatic vliegtuigen is, een onverwoestbaar vliegtuig dat bestand is tegen zeer hoge G-krachten. Dit vliegtuig wordt bestuurd door de Nederlander Frank van Houten en het is de eerste keer dat hij in Nederland een vliegshow als dit laat zien. Voor de mensen die alles willen weten, dit vliegtuig heeft in plaats van een zes cylinder boxermotor een negen cylinder Vedenyev stermotor van 430PK. Deze motor in combinatie met een enorme propeller zorgen voor een zeer bijzonder geluid. Ik ben heel benieuwd.

Zweedse stuntvlieger Johan GustafssonZweedse stuntvlieger Johan Gustafsson is tweevoudig wereldkampioen aerobatic zweefvliegen en de vierde act van het programma. 

AeroSPARX: Sinds  2015 weten de piloten, Guy Westgate en Rob Barsby, van AeroSPARX het luchtruim onveilig te maken in hun Grob109b motorzweefvliegtuigen. Het stuntteam komt uit het Verenigd Koninkrijk en ze vliegen de hele wereld over voor hun unieke air shows. Voor mensen die vaker naar air shows gaan kijken is wat AerosSPARX doet uniek. Wereldwijd zijn er honderden air shows, waarvan ongeveer 200 zogenoemde vormingsteams. Nog geen 100 daarvan doen aan formatie-aerobatics en slechts 6 van die stuntteams vliegen met pyro. En alleen AerosSPARX doet dat in de schemering.

Light Air show, spectaculaire vliegshow boven Nederland

Scheveningen Light Air Show – 1 december 2018

Bij goed weer is de start van de vliegshow boven Scheveningen om 16.25 uur. Daarna kan je 65 minuten lang genieten van de spectaculaire vuurwerkvliegshow. Zorg dat je op tijd bent want dit event zal stipt op tijd beginnen en is nauwkeurig bepaald op basis van de zonsondergang (16.36 uur) en er is speciaal toestemming verleend door de Nederlandse Luchtvaartautoriteit (ILT). Let op: is het slecht weer op zaterdag 1 december? Zorg dat je 2 december ook vrij bent zodat de vliegshow dan hopelijk alsnog kan plaatsvinden en jij het ook kan zien.

Vliegclub Rotterdam start met een formatievlucht als ‘warming-up’ zonder vuurwerk. Piloot Brendan komt daarna met ‘Otto, the Helicopter’ in actie. De enige Nederlandse piloot die pyrotechnische shows geeft is Frank van Houten van Dutch Rush Aerobatics. nternationaal befaamde piloot Brendan O’Brien. Johan Gustafsson, de jonge Zweedse  tweevoudig wereldkampioen aerobatic zweefvliegen is de 4e act van het programma. Het Britse AeroSPARX sluit deze gave show af als enige team in de wereld dat ’s avonds vliegt in formatie, luchtstunts uithaalt én vuurwerk afsteekt.

  • Zaterdag 1 december 2018, 16.25 uur, vanaf het strand is het licht- en vuurwerkspektakel te bewonderen.
  • Locatie: het middelpunt van de Air Show is ter hoogte van Paviljoen De Witte. De Air show duurt 65 minuten.
  • Beste foto locatie: Vanaf de Pier zie je de stuntvliegtuigen het beste van dichtbij, men rekent op maximaal 150 meter afstand.
  • Reserveer een hotelovernachting en geniet van een een weekend Scheveningen.

Scheveningen Light Air Show

Kom jij ook kijken naar deze gave vliegshow in Nederland?

Print Friendly, PDF & Email