Heb jij reisplannen naar de Verenigde Staten? Ik vertel je graag alles wat je moet weten over het aanvragen van een ESTA voor Amerika. Zo kan jij je goed voorbereiden op je rondreis of stedentrip in de USA.

Alles wat je moet weten over aanvragen van ESTA Amerika

Heb je binnenkort een reis naar Amerika op de planning staan of weet je zeker dat je binnen twee jaar naar Amerika zult reizen? Dan is het belangrijk dat je reistoestemming voor Amerika aanvraagt. Bijna alle reizigers moeten namelijk altijd in het bezit zijn van een elektronische reistoestemming als zij Amerika willen bezoeken of een visum.

Ongeacht of je over land, per cruiseschip of vliegtuig aankomt in de USA, je zal dit nodig hebben. Zelfs als je alleen maar een overstap in de USA hebt naar je uiteindelijke reisbestemming. In dit artikel heb ik alles uiteen gezet waar je aan moet denken. De laatste up to date informatie en het direct aanvragen van het ESTA, de elektronische reistoestemming van Amerika, kan je via deze link inzien en aanvragen. Onder een reis naar Amerika vallen ook de bestemmingen:

  1. Hawaï;
  2. Alaska;
  3. Puerto Rico;
  4. De Amerikaanse Maagdeneilanden, Guam of de Noordelijke Marianen, (eilandengroep in de Stille Oceaan).

*Ontdek hier al mijn reistips voor Amerika;
**Let op, ben je in Cuba geweest dan kan je geen ESTA aanvragen*!

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Antelope Canyon - Rondreis Amerika

Voldoen aan de visumplicht van Amerika

Amerika kent een visumplicht, dat betekent dat bijna alle reizigers die naar Amerika reizen in het bezit moeten zijn van een geldig visum omdat je anders het land niet in komt. Er zijn echter alternatieven op het visum die makkelijker zijn om aan te vragen en waarmee reizigers alsnog voldoen aan de visumplicht. Dat kan namelijk met de elektronische reistoestemming (Electronic System for Travel Authorization (ESTA).

Reizigers die aan alle voorwaarden van het ESTA voldoen, kunnen deze aanvragen in plaats van een visum. Dit bespaard niet alleen tijd en kosten, maar ook een retourtje naar het Amerikaanse consulaat in Amsterdam. Als je niet aan de voorwaarden van het ESTA voldoet, moet je alsnog een visum aanvragen. Check hieronder altijd de laatste up to date voorwaarden. Waar je aan kan denken qua voorwaarden zijn:

  1. Je moet in het bezit zijn van een retourticket binnen 90 dagen na aankomst in de USA;
  2. Een ESTA voldoet niet als je na 1 maart 2011 in Iran, Irak, Syrië, Noord-Korea, Soedan, Jemen, Libië of Somalië bent geweest;
  3. Je kan helaas ook geen ESTA meer aanvragen als je op of na 12 januari 2021 in Cuba bent geweest. De reden hiervoor is dat Cuba vanaf 12 januari 2021 door de Verenigde Staten wordt beschouwd als ‘staatssponsor van terrorisme’*.

*Alle voorwaarden waar je aan moet voldoen kan je hier nalezen. 

Let op! Ben je in Cuba geweest dan kan je geen ESTA aanvragen*!

Ben jij voor vakantie of werk in Iran, Irak, Syrië, Noord-Korea, Soedan, Jemen, Libië of Somalië geweest, dan was het al niet mogelijk om met een ESTA naar Amerika te reizen. Helaas is ook Cuba toegevoegd aan deze lijst. Dat betekent dat als je op of na 12 januari 2021 in Cuba bent geweest je geen ESTA kan aanvragen voor een reis naar Amerika. De reden hiervoor is dat Cuba vanaf 12 januari 2021 door de Verenigde Staten wordt beschouwd als staatssponsor van terrorisme (State Sponsors of Terrorism).

Ben je in Cuba geweest en wil je toch naar Amerika op reis of heb je een overstap? Dan zal je altijd een visum moeten aanvragen bij het Amerikaanse Consulaat in Amsterdam. Hou er rekening mee dat je meer voorbereidingstijd nodig hebt, vooraf formulieren moet invullen, naar het Amerikaanse consulaat in Amsterdam zal moeten reizen voor een interview met een consulair medewerker en de kosten hoger liggen. Dit kan veel tijd in beslag nemen. Er is geen enkele mogelijkheid om deze nieuwe regeling te omzeilen, ook niet door het aanvragen van een nieuw paspoort dat geen stempel van Cuba bevat. 

Vraag meteen een ESTA aan

Een van de belangrijkste voorwaarden van het ESTA is de nationaliteit van de aanvrager. Je kunt alleen een ESTA aanvragen als je een bepaalde nationaliteit hebt. Dit komt door afspraken die gemaakt zijn tussen de regering van de Verenigde Staten van Amerika en het desbetreffende land. Paspoorthouders van landen die een overeenkomst hebben met Amerika, kunnen een ESTA aanvragen. Zij behoren tot het zogenaamde Visa Waiver Program.

De meeste reizigers uit landen van de Europese Unie, Noorwegen, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk kunnen een ESTA aanvragen. Als Nederlandse reiziger kan je dus ook gebruikmaken van de elektronische reistoestemming, middels het aanvragen van een ESTA. Als de ESTA wordt goedgekeurd, ontvang je die per mail. Er zijn meer landen buiten Europa die hier ook gebruik van kunnen maken, dus check altijd van tevoren of je een ESTA kunt aanvragen of niet.

Eenvoudig het ESTA formulier invullen

Je kunt het ESTA formulier online invullen vanuit huis; je hoeft dus niet langs het Amerikaanse consulaat of de ambassade om je paspoort aftegeven. Het invullen van het formulier duurt over het algemeen niet meer dan een kwartier. Na het invullen van jouw contact-, reis- en paspoortgegevens, moet je een aantal achtergrondvragen beantwoorden. Alleen als je op alle vragen ‘nee’ kunt antwoorden, kun je een ESTA indienen.

Deze vragen gaan vooral over het eventuele risico dat je zou kunnen vormen voor Amerika. Nadat het ESTA formulier online is ingediend, zal het ESTA binnen gemiddeld 3 dagen in je mailbox worden geleverd. Vaak gebeurt dit sneller, maar er wordt toch altijd aangeraden om een ESTA op tijd in te dienen voor het geval dat het langer duurt. Je moest namelijk al bij het inchecken op het vliegveld van vertrek een geldig ESTA bezitten, niet pas vanaf het moment dat je in Amerika landt. Vraag dus op tijd een ESTA aan en ga met een gerust hart op reis.

Andere voorwaarden waar je aan moet voldoen

Naast een bepaalde nationaliteit bezitten, zijn er nog andere voorwaarden waar je als reiziger naar Amerika aan moet voldoen. Dit geldt zowel voor tijdens het invullen van het ESTA formulier als tijdens de gehele reis in het land. Het reisdoel moet toeristisch, zakelijk of medisch zijn. Dat wil zeggen dat je voor een vakantie, een bezoek aan familie of vrienden, het bijwonen van zakelijke gelegenheden of een medische behandeling naar Amerika mag reizen met een ESTA. Een overstap maken is ook toegestaan.

Voor andere reisdoelen moet je een specifiek visum aanvragen, bijvoorbeeld voor het studeren of werken in Amerika. Voor zakelijke bijeenkomsten als conferenties of meetings mag je niet in dienst treden voor een Amerikaans bedrijf en dus ook niet betaald krijgen door een Amerikaans bedrijf. Over het algemeen zijn vakanties waarbij je toeristische activiteiten zal ondernemen, of evenementen als een concert of sportwedstrijd zult bezoeken, gewoon toegestaan met een ESTA USA.

Een ESTA is twee jaar geldig

Een ESTA is twee jaar geldig en kan binnen die periode onbeperkt worden gebruikt voor een onbepaald aantal reizen. Je mag echter niet twee jaar in Amerika verblijven. Elk verblijf dat je met een ESTA doet, mag maximaal 90 dagen lang zijn. Je moet dus na 90 dagen het land verlaten, maar je kunt na enige tijd ook weer terugkomen met hetzelfde ESTA. Het ESTA verloopt precies twee jaar na de dag van toekenning.

Hier geldt echter een uitzondering op. Als het paspoort dat je gebruikt hebt voor de ESTA aanvraag binnen twee jaar verloopt, verloopt het ESTA ook automatisch. Dat komt omdat het ESTA elektronisch gelinkt is aan het paspoort. Aan de hand van jouw paspoortgegevens kunnen de Amerikaanse autoriteiten zien of je in bezit bent van een geldig ESTA. Je hoeft de reistoestemming dus ook niet uit te printen. Het betekent dus wel dat als je paspoort eerder verloopt, het ESTA dan ook eerder verloopt. Je moet dan eerst een nieuw paspoort aanvragen en dan een nieuw ESTA. Jouw paspoort moet wel gedurende je gehele verblijf in Amerika geldig zijn.

Film tip: National Parks Adventure Omniversum - Outdoor Adventures

Heb jij al reisplannen naar Amerika?

Print Friendly, PDF & Email