Autohuur buitenland, er zijn een aantal dingen waar je goed naar moet kijken als je een auto gaat huren in het buitenland. Het geeft een gevoel van vrijheid om zelf op elk moment te kunnen gaan en staan waar je wil met je huurauto.  Daarover gaat dit artikel, zonder zorgen een auto huren in het buitenland.

Tips voor autohuur buitenland

Over het algemeen huur ik altijd een auto omdat het mij ter plaatse comfort en flexibiliteit bied. Met deze vijf reistips autohuur buitenland ga jij ook genieten van je roadtrip. Online weet ik net zoals de meeste reizigers mijn weg te vinden naar de honderden autoverhuur aanbieders en prijsvergelijkingswebsites. Door mijn jarenlange reiservaring heb ik al allerlei situaties meegemaakt die te maken hebben met autohuur. Daarnaast heb ik een tijd voor een autoverhuurmaatschappij gewerkt en genoeg ervaring om te weten waar je op moet letten bij het huren van een auto in het buitenland. Als ik zelf een auto huur in het buitenland kies ik altijd voor Suny Cars. Waarom? Omdat het een betrouwbare organisatie is met All-Inclusive autohuur mogelijkheden.

In dit “Tips voor autohuur buitenland artikel” vind je alles over:

  • Een auto voor vertrek of ter plaatse een auto huren in het buitenland?
  • Waar moet je rekening mee houden? Een creditcard (internationaal)  rijbewijs, leeftijdsgrens etc.
  • Wat voor type auto huren in het buitenland?
  • Waar moet je op letten bij het huurcontract?
  • Tips voor het ophalen en terug brengen van een huurauto

Regel jij de auto van te voren of ter plaatse?

Het ligt er maar net aan waar ik naar toe ga of ik van te voren of ter plaatse een auto regel. Om verrassingen te voorkomen en zeker te zijn van een huurauto, (vooral in het hoogseizoen) en eventuele extra’s zoals navigatie of een kinderzitje, (als je kids hebt) adviseer ik om altijd van te voren te voren een huurauto te reserveren. Daarbij hoef je je dan ook niet door soms onbegrijpelijke buitenlandse huurcontracten te worstelen en je bent er zeker van dat je de juiste verzekeringen hebt. Je kan natuurlijk zelf op onderzoek uitgaan naar waar je de beste autohuur deal vind maar je kan ook gebruik maken van zoekmachines die prijzen vergelijken van autohuur in het buitenland. Alle prijzen van de meeste bekende autoverhuur bedrijven worden vergeleken in het systeem op basis van jouw zoekopties zodat je de beste autohuur buitenland deal vind voor jouw reis.

Weet je nog niet precies wat je planning is en wil je het op zijn beloop laten dan kan je natuurlijk ook wachten totdat je op de plaats van bestemming bent. Wist je dat je ook dan nog gebruik kan maken van Nederlandse autoverhuurbedrijven om een auto te reserveren? Bedenk wel dat je auto naar wens misschien niet meer beschikbaar is.

Mocht je toch kiezen voor een lokale autoverhuurder houdt er dan rekening mee dat de overeenkomsten in een andere taal zijn en er altijd wordt geprobeerd om extra, (soms overbodige) verzekeringen af te sluiten.

5 Tips voor autohuur buitenland

Wat heb je nodig voor autohuur buitenland?

Voor het huren van een auto moet je in het bezit zijn van een aantal documenten, zoals een paspoort, credit card en natuurlijk een rijbewijs. Voor sommige bestemmingen geldt dat je pas een auto kan huren vanaf 21 jaar en voor onder andere Amerika geldt zelfs een leeftijdsgrens van 25 jaar. Daarnaast zijn er meestal ook extra toeslagen van toepassing voor bestuurders onder de 25 jaar. Controleer dit altijd goed. Bij sommige auto verhuurders is het mogelijk om een zogenoemd; “Under Age” pakket af te sluiten tegen extra betaling. Op die manier kan je ook als je jonger bent toch gebruik maken van een huurauto buitenland.

Vergeet ook niet te checken of je met jouw rijbewijs ook een auto, camper, brommer, scooter of motor in het buitenland mag besturen. Soms kan het zijn dat je met een Nederlands rijbewijs bepaalde voertuigen in het buitenland niet mag besturen. Als voorbeeld; met een Nederlands B rijbewijs mag je geen voertuig besturen zwaarder dan 3500 kilo en met een Nederlands AM rijbewijs mag een scooter tot 50cc worden bestuurd. In landen als Griekenland en Turkije wordt nog wel eens een scooter met meer cc verhuurd, dan ben je dus niet verzekerd!

1 Creditcard
De enige reden dat ik een creditcard heb is om auto- en hotel reserveringen te kunnen maken. De creditcard dient vaak als borg voor het eigen risico en in het geval er een verkeersovertreding plaats vind of dat er schade wordt gereden. Per bestemming verschilt het nog wel eens wat voor creditcard ze accepteren en voor duurdere auto’s moet je soms wel eens 2 creditcards kunnen overleggen. Meer informatie over een creditcard en het gebruik tijdens het huren van een auto kan je teruglezen in mijn blog “belangrijke voorwaarden huurauto op reis“. Heb je geen eigen creditcard? Lees dan mijn blog “betaalgemak op reis” en kijk of een prepaid creditcard iets voor je is. *Update november 2016: Bij Sunny Cars is het tegenwoordig mogelijk om een zogenoemd; “Geen waarborg pakket” af te sluiten. Met deze service hoef je dus niet in het bezit te zijn van een creditcard op naam van de hoofdbestuurder en krijg je toch de huurauto mee.

Heb ik een credit card nodig?

2 Internationaal Rijbewijs
Uiteraard heb je een geldig rijbewijs nodig maar voor sommige bestemmingen is een Internationaal Rijbewijs verplicht. Een internationaal rijbewijs is een boekje waarin in meerdere talen staat beschreven dat je een rijbewijs hebt. Ik had het nodig in Brazilië maar in Canada is het bijvoorbeeld ook verplicht. Meer informatie hierover vind je bij de ANWB en daar kan je er ook gelijk een laten maken als je je rijbewijs en een pasfoto meeneemt.

Auto huren buitenland, wat voor type? 

Bedenk goed wat je gaat doen op reis en zoek daar een auto bij die past. Ga je veel door de bergen rijden, kies dan minimaal voor een Economy type auto. Gebruik je de duurauto alleen in de stad? Dan is een Mini of Ecoomy prima. Tenzij je met drie personen en koffers reist, dat gaat niet passen. Ga je ook off road rijden in het buitenland? Misschien past een SUV of een 4WD dan beter. Bij de meeste autoverhuur bedrijven kan je kiezen uit diverse autoklassen die over het algemeen altijd van goedkoop naar steeds duurder worden aangeprezen. De auto’s worden gekoppeld aan een letter waarmee het type wordt aangegeven of in elk geval waarmee je het kan vergelijken.

M of Small > Mini of small is vergelijkbaar met een Ford Ka of Volkswagen Up.
E > Economy, vergelijkbaar met Opel Corsa of Volkswagen Polo.
C > Compact, vergelijkbaar met Volkswagen Golf.
I > Intermediate, vergelijkbaar met Opel Insignia of Ford Mondeo
F > Full size > vergelijkbaar met Volkswagen Sharan minivan of Chevrolet Captiva
P > Premium > vergelijkbaar met Audi A6 of Mercedes E
T > Convertible > Oftewel een cabriolet
V > Van, een minibusje
W > Een stationwagen

C > Staat voor coupe of hatchback, oftewel 2 of 3 deuren
D > Auto met 4 of 5 deuren

N > Geen Airco
R > Met airco

M > Manual, oftewel handgeschakeld
A > Automatic, oftewel een automaat

Een autohuur buitenland verzekering, hoe zit het? 

Ja, als je een auto huurt moet je zeker een verzekering afsluiten. Een reisverzekering is niet voldoende in het geval van eventuele schade. Hieronder heb ik een korte uitleg weergegeven van de diverse soorten huurauto verzekeringen en de betekenis daarvan.

De WAM-verzekering, (Wettelijke Aansprakelijkheid Motorrijtuigen) is altijd verplicht en dekt de schade aan derden, zowel materieel als fysiek. In het buitenland wordt dit vaak LI, (Libility Insurance) genoemd.

CDW, (Collision Damage Waiver) en de TP of THW, (Theft Protection Waiver) zijn de belangrijkste verzekeringen. CDW is een verzekering tegen schade aan de huurauto door eigen schuld en TP is een diefstal verzekering. Er wordt ook vaak gesproken over een LDW, (Loss Damage Waiver) en over een SCDW, (Super CDW). De LDW is hetzelfde als de CDW alleen dan aangevuld met dekking voor diefstal en vandalisme. Super CDW is een allrisk verzekering met meestal geen eigen risico. PAI, (Personal Accident Insurance) is een inzittendenverzekering.

Kijk goed of er een eigen risico geldt op deze verzekeringen. Vaak kan je een extra verzekering afsluiten om het eigen risico af te kopen. Je betaald wat meer maar ik koop altijd het eigen risico af als ik bij een lokale autoverhuurder een auto huur, je weet maar nooit.

Regel je de auto van te voren al in Nederland bij bijvoorbeeld Sunny Cars dan zijn alle verzekeringen inclusief de prijs en hoef je bij het ophalen niks extra’s meer af te sluiten. All-Incluisve autohuur noemen zij dat, heel fijn!

Autohuur buitenland, waar ga jij rijden?

Bedenk ook van te voren wat je met de auto gaat doen. Ik ging ooit eens de binnenlanden van IJsland verkennen met een 4WD en verzekerde mij extra tegen eventuele ruitschade, bodemschade en/of steenslag. Deze extra verzekeringen zijn niet altijd mogelijk maar wel de moeite waard om te controleren als je buiten de gebaande paden gaat rijden.

5 Tips voor autohuur buitenland

Waar moet je op letten bij het huur contract?

In de verhuurovereenkomst staan alle gegevens over de auto, de huurperiode, eventuele aanwezige schade, huursom en eventuele afgesloten verzekeringen. Controleer altijd goed of alles klopt.

Belangrijk om te weten is wat diverse termen nou eigenlijk betekenen. Als je in Nederland een auto huurt proberen ze ter plaatse in het buitenland vaak toch nog een verzekering aan te smeren. Als je precies weet waar je voor betaald hebt kom je niet voor verrassingen te staan.

Tips bij het ophalen en terugbrengen auto

Bij het ophalen en het terugbrengen van de auto moet je altijd goed de staat van de auto controleren. Doe dit het liefste in het gezelschap van de verhuurder. Zie je iets wat niet vermeldt staat op de papieren vraag dan aan de verhuurder om een aantekening te maken.

Je kan dit niet serieus genoeg nemen. Ik heb helaas al een paar keer moeten constateren dat er wel degelijk schade was aan de auto. Vraag ALTIJD een kopie van het rapport voordat je vertrek voor het begin van je reis en zeker ook NA het inleveren van je auto.

Het is mij al regelmatig overkomen op reis dat de auto ergens anders staat dan waar het verhuur kantoor zich bevindt. Ik wordt dan min of meer verplicht om de overeenkomst alvast te tekenen terwijl ik de auto nog helemaal niet gezien heb. Vraag altijd of er nog iemand ter plaatse is en zo niet maak altijd aantekeningen en foto’s van eventuele schade of van iets dat niet werkt. In het laatste geval ga terug naar de verhuurder en meldt het voordat je vertrekt.

Vergeet ook niet te vragen of je de auto weer met een volle tank of leeg moet inleveren.

Lever je de auto buiten kantoortijden weer in maak dan altijd zelf een foto van de auto, van de kilometerstand en van het brandstoflampje. Zo kan je bij eventueel inhoudingen achteraf op de credit card bewijzen dat jij aan je verplichtingen hebt voldaan.

Controleer de huurauto

Merk dingen op en meld het direct

Check de huurauto

Autohuur bewijs          Autohuur bewijs

5 Tips voor autohuur buitenland

Problemen tijdens de huurperiode?

Een probleem of ongeluk zit in een klein hoekje. Iemand heeft ooit eens mijn huurauto aangereden in het buitenland. Grappig detail was dat de schaderijder in dit geval met lippenstift haar kenteken had vermeldt op mijn achterruit en zo was het voor de verhuurder duidelijk dat het geen eigen schade was. Helaas is niet iedereen zo eerlijk.

Op het huurcontract wordt altijd melding gemaakt van een telefoonnummer dat je kan bellen bij technische problemen. Mochten er zich andere problemen voordoen neem altijd contact op met de verhuurder om jezelf in te dekken voor het geval dat. In het ergste geval bel je de alarmlijn of de politie.

De tips op een rij voor autohuur buitenland

Ik hoop dat met deze tips het huren van een auto in het buitenland een stuk duidelijker en aangenamer wordt. Om nog even alle tips op een rij te zetten deel ik graag de infographic die Sunny Cars heeft laten maken. In deze autohuurgids vind je alle ins en out op een rij voor zowel voor, tijdens als na je autohuur zodat jij zorgeloos op reis kunt en precies weet waar je aan moet denken. Fijne vakantie!

Wat zijn jouw autohuur buitenland ervaringen?

Related Post