Ben jij gek op outdoor vakanties? Denk dan ook eens aan een reis naar Zuid-Tirol. De bergen lenen zich perfect voor sportieve uitspattingen in alle vormen. Ik ben zowel in de winter als in het najaar in Zuid-Tirol geweest en werd verrast door de prachtige natuur en alle sportieve outdoor mogelijkheden.

5 zomerse outdoor tips in Zuid-Tirol

Tirol, het noorden behoort tot Oostenrijk en Zuid-Tirol is in handen van Italië. Noord Tirol ken ik persoonlijk niet maar een reis naar Zuid-Tirol kan ik zeker aanraden. Je kan er uren hiken met uitzicht op de Dolomieten, er is een uitgebreid netwerk aan fiets- en mountainbike routes. Je kan er paardrijden op andere Haflingers en wat ik dolgraag eens zou willen doen is paragliden. Check deze vijf zomer outdoor tips in Zuid Tirol.

Paardrijden op een echte Haflinger
Als je dan toch in de buurt bent van de oorsprong van het Haflinger paard, dan zou je als paardenliefhebber zeker een buitenrit moeten gaan maken. Haflingers komen van oorsprong uit het dorpje Hafling in Zuid-Tirol, vandaar de naam Haflinger.  Haflingers werden vaak gebruikt als trek- en lastpaarden in de bergen en vandaag de dag worden de Haflingers in de winter vaak voor een arrenslede gespannen. Nieuwsgierig naar hoe dat er in de winter uitziet? Check zeker even mijn blog; “Met paardenslee door winters Zuid-Tirol“. Er zijn diverse maneges die buitenritten op Haflingers aanbieden.  Hou je meer van paardenraces? Breng dan een bezoek aan de renbaan Meraner waar Haflingers regelmatig de strijd aan gaan over een lengte van 1600 meter.

.Paardrijden op een Haflinger in Zuid-Tirol

.

Crosscountry mountainbike
Ben jij een echte mountainbike liefhebber dan kan je je hart ophalen in Zuid-Tirol. Zelf spotte ik een aantal mountainbikers toen ik aan het hiken was nabij Saslonch. Een geweldige omgeving maar ik heb mij laten vertellen dat de route nabij Naturnser Alm een van de mooiste is. Met mountainbike en al stap je eerst in de kabelbaan om naar de top te reizen op 1910 meter hoogte. De klim is steil dus het is wel een route voor ervaren fietsers. Op de top van de alm zijn een aantal hutten waar je tot rust kan komen.  Vanaf het plateau op de top heb je zicht op
Val Venosta/Vinschgau, Gruppo di Tessa/Texelgruppe en Val Senales/Schnalstal. Alsof de klim nog niet steil genoeg is, zo is de afdaling evenmin. Bereid je voor op boomworstels, rotsblokken en flinke afdalingen.

Mountainbike-dolomieten-zuidtirol

Als een vogel in de lucht, paragliden
Geluidloos rondzweven zoals de vogels dat doen. Paragliden staat al jaren op mijn bucketlist. Helaas is het er nog nooit van gekomen omdat ik meestal in de winter in de bergen ben en dan net de pech heb dat het slecht weer is. Maar een aanblik vanuit de lucht op de Dolomieten is wel heel bijzonder. Er zijn diverse mogelijkheden om te gaan paragliden. Samen met een tandempiloot kan je de berg afrennen voor een vlucht door de lucht.

paragliden- Zuid Tirol - outdoor

.

Uitdagende bergkammen beklimmen
In het Duits noemt men het klettersteigen en in het Italiaans via ferrati. Kijk je normaal gesproken tegen de enorme rotswanden omhoog nu beklim je de rotsen zelf terwijl je goed uitgerust wordt met al het benodigde klimmateriaal. Een van de meest bijzondere klimtochten is die langs en deels door de waterval boven Parschins/Parcines. Deze waterval is ruim negentig meter hoog en wordt gezien als de hoogste van Zuid-Tirol. Een alternatief is het gebied nabij Lagundo/Algund, de Hypolit boven Naraun/Tisens en de klimtuinen Bergkristall in Pfelders. Onder leiding van ervaren berggidsen wordt je meegenomen voor een pittige tocht. Foto: rotsklimmen in het Engelse Lake District.

Uitdagende bergkammen beklimmen

Wandelen met de mooiste uitzichten
Als je in de bergen op vakantie bent moet je de deur uit voor een frisse bergwandeling. Of je dat nou doet op je gemak, flink doorstapt met in elke hand een nordic walking wandelstok of uren gaat hiken. Er zijn vele wandelroutes die variëren van een uur tot een een hele dagwandeling. Wie in de bergen op vakantie is, moet eens een bergwandeling maken. Ga je liever met een gids op pad dan kan je in bijna elk dorp wel iemand vinden die je onderweg van alles verteld over de omgeving. Zelf ben ik gaan hiken in Val Gardena, in het Duits Gröden. Rondom de Saslonch genoot ik van mijn eerste bergwandeling ooit.

Hiken Zuid-Tirol

Ontdek meer mooie plekken in Zuid-Tirol?
Kan jij niet wachten om Zuid-Tirol te gaan ontdekken? Laat je inspireren op Travel around with me en lees snel verder voor alle reis mogelijkheden in Zuid-Tirol.

Wil je meer reisinspiratie op doen? Travel around with me via Facebook, Instagram, Twitter en YouTube.

Wat vind jij de leukste outdoor activiteit tijdens een reis?

Print Friendly, PDF & Email