In mijn vorige blog; “Het leed dat eten op reis heet” kwam ik uit de kast met het feit dat ik een moeilijke eter ben. Sommige mensen denken nu nog, wat ben jij lastig, maar die kenden mij een paar jaar geleden nog niet, toen was het nog veel erger. De afgelopen jaren, en nog steeds, krijg ik wel eens opmerkingen te horen die echt niet tof zijn. Stel jij wel eens dit soort vragen en realiseer je je dan ook wat zo’n vraag kan betekenen voor iemand anders? Wil je daadwerkelijk het antwoord weten of roep je maar gewoon wat omdat jij zelf absoluut niet zo bent? Ik vind het niet erg als je de vraag stelt, maar ik vind het wel erg als je er geen begrip voor kunt opbrengen of er moeilijk over gaat doen. Dat laatste hoor ik dus vooral vaak als ik op reis ben.

15 x Lastige vragen over eten op reis

15 x Lastige vragen over eten op reis

1. Lust je dat niet?
Ehhh, nee. Dat zeg ik toch net“. De vraag op zich is niet erg, maar ik vind het wel erg als je er op door blijft gaan. Het is zoals het is, ik lust het niet.

2. Heb je het weleens geprobeerd?! Iedereen vind dit lekker! Probeer het nou gewoon, het is echt lekker!
Sommige dingen heb ik wel eens geprobeerd en sommige dingen heb ik nog nooit geprobeerd. Maar dat hoeft diegene die het vraagt niet te weten. Dus zeg ik gewoon “Ja, ik heb het geprobeerd maar ik vind het niet lekker”.  Weet je dat zeker dat iedereen dat lekker vindt? Nou, ik in elk geval niet. Ik probeer alleen dingen die ik zelf wil. Ik MOET helemaal niets proberen ook al vind jij het heel lekker. Op de foto hieronder zie je diverse vissoorten die ik kreeg voorgeschoteld in Italië, prachtig voor een foto maar ik wil het niet eens proeven!

Dit lust ik niet

3. Ik zweer het je: als je dit probeert dan ben je om.
En ik zweer het je: als je dat nog een keer zegt dan ga ik van tafel. Accepteer gewoon mijn keuze en laat het daarbij of toon interesse in mij en vraag waarom ik het niet lust of iets niet wil proberen.

4. Maar als je dit en dat wel lust, dan lust je dit ook!
Dat zou kunnen. Als ik het wil proberen dan probeer ik het en als ik dat niet wil doe ik dat niet. Een tomaat vind ik lekker, tomatensoep ook, maar tomatensap en tomatensaus niet. Kaas en uienbrood vind ik heerlijk maar als er ergens ui tussen zit haal ik het eruit. Ik snap dat jij dat gek vindt, maar snap jij ook hoe dat voor mij is?

5. Is dat niet lastig, met etentjes of op reis?
Ja, het is soms lastig, zeker als mensen net zoals jij er zo’n big deal van maken. Ik probeer er niet de aandacht op te vestigen en stiekem iets weg te werken zodat niemand het ziet maar dankzij jouw opmerking kijkt nu de hele tafel naar mij en gaat ineens het hele gesprek over mijn eetconflict. Bedankt!

6. Wist je dat je smaak zich gedurende je leven ontwikkelt?
Ja, dat weet ik en daar ben ik heel blij mee. Ik eet nu meer dan ik ooit heb gedaan en daar ben ik trots op. Ik heb zelfs onlangs een kookles in Italië gevolgd en heb zelfs in een Michelin restaurant gedineerd. Het gaat met kleine stapjes. Deze vis at ik in Manarola, ik vind het vreselijk dat ik hem zelf moet ontleden en dat de vis mij aankijkt maar ik ben al zover dat ik dit kan opeten.

Manarola-Cinque-Terre (15)

7. Je moet het gewoon vaker eten dan ga je het vanzelf waarderen.
Misschien werkt dat zo bij jou maar bij mij niet. Ga jij ook vaker dingen doen die je niet leuk vindt en vind je het op een gegeven moment dan wel leuk?

8. Sommige dingen moet je gewoon léren eten en drinken.
Dat klopt. Bier en wijn lustte ik vroeger ook niet en mijn eerste sigaret was ook vreselijk vies. Maar ik bepaal zelf wat ik wil léren eten en in welk tempo ik dat doe. Daarbij zullen er altijd dingen blijven die ik gewoon niet kan leren eten omdat ik de smaak onuitstaanbaar vind of het eten er gewoon te smerig uit vind zien om het alleen al aan te raken, laat staan proeven.

9. Je maakt het wel lastig voor jezelf.
Ja, dat klopt, soms is het lastig maar ik heb hier ook maar mee te dealen. Het is niet zo dat ik hiervoor gekozen heb maar het kost wel moeite om er vanaf te komen. Het zou een stuk minder lastig zijn als jij er niet zo moeilijk over deed.

10. Het word wel erg lastig om samen te eten.
Dat hoeft niet, we kunnen vast wel iets vinden dat we allebei lusten, of je laat mij kiezen wat we eten of jij helpt mij om te iets te proberen wat ik misschien wel lekker vind.

11. Ik kan je dus nooit uitnodigen voor een etentje buiten de deur?
Ja hoor dat kan wel. Vraag gewoon wat ik wel lust en houd daar rekening mee. Net zoals ik met bepaalde dingen rekening houd waar jij niet van houdt. En wil je uit eten met mij? Dan Google ik het restaurant even en kijk ik of ik mee wil of niet. Of je vraagt waar ik van houd en je zoekt een restaurant waar we allebei iets kunnen eten dat we lekker vinden.

12. Is het dan wel gezellig om uit eten te gaan of bij vrienden te eten?
Ik vind uit eten gaan en bij vrienden eten erg gezellig. Het gaat mij om de sfeer, de gesprekken en de gezelligheid van samen zijn. Als we ergens belanden en er staat niets op de kaart voor mij, kan jij iets lekkers uitzoeken. Terwijl jij eet zorg ik voor het vermaak. Als er iets op de kaart staat waarvan ik een deel lust dan bof jij, want dat mag jij de rest hebben.

Diner in Slovenië

13. Ik vind het wel een beetje egoïstisch dat we dan moeten eten wat jij wilt?
Sorry, ik ben wie ik ben. Je hoeft niet samen met mij te eten. We kunnen ook voor of na het eten afspreken. Misschien kan je mij wel helpen net zoals chef-koks mij helpen als ik eerlijk zeg dat ik lastig ben. Zij kicken erop dat ze iets creëren wat ik wel lekker vind.

14. Wat vind je dan wel lekker? Patat zeker?
Ja, ik ben patat specialist. Maar ook poffertjes, pannenkoeken, fastfood restaurant expert en ik kan leven op slecht eten. Daarbij blijf ik ook nog eens super slank en, even afkloppen, ik heb een top weerstand. Het is een fabeltje dat elke moeilijke eter wel de slechte dingen die er bestaan eet. Ik heb een vriendin die op haar eten moet letten wegens smaak en gezondheidsredenen en die dus absoluut geen vet mag. Ik vond het heerlijk toen ik eindelijk ergens patat op de kaart zag staan in Brazilië.

Brazilië - eten op reis

15. Wees blij dat er eten is, sommige mensen hebben niks te eten.
Ik vind het vreselijk dat de wereld zo oneerlijk is verdeeld en ik zou graag alles wat ik niet lust aan die mensen willen geven. Help jij mij daarmee hoe we dat kunnen doen?

Stel jij ook wel eens dit soort vragen of krijg jij de vragen zelf wel eens gesteld?

Print Friendly, PDF & Email