La Tomatina, een Spaans volksfeest dat elk jaar op de laatste woensdag van augustus plaatsvind in het Spaanse dorpje Buñol, in de provincie Valencia. Het tomatengevecht is wereldwijd bekend en trekt vele duizenden toeristen naar het dorp die net als ik eens in hun leven tomaten willen gooien.

Reisvoorbereiding: La Tomatina

Waarom ga je in hemelsnaam naar Spanje om tomaten te gaan gooien? Tja, waarom niet! Ik hou van lokale feesten en gebruiken en ik vind het een hilarisch evenement dat ik graag eens wil beleven. Het leek mij altijd al fantastisch om met een stel maffe vrienden naar la Tomatina te reizen om elkaar te bekogelen met tomaten.

Vorig jaar ontstond het idee met een groep Belgische en Nederlandse bloggers en dit jaar is het zover. We hebben ons gelukkig op tijd op de reisvoorbereiding gestort en ik deel graag mijn tips met jullie. Vorig jaar heb ik in samenwerking met Visit Valencia de stad mogen ontdekken. Dit jaar combineer ik La Tomatina met één dag in Valencia. Als je nog nooit in deze Spaanse stad bent geweest, raad ik je aan om een combitrip te gaan maken.

Geschiedenis van La Tomatina

La Tomatina

Achter lokale events en festiviteiten zit soms een heel verhaal schuil waarom men iets viert. Wat betreft La Tomatina kwam het grootste voedselgevecht ter wereld voort uit kattenkwaad van een groep jongens. Een aantal jongeren deelnemen aan een lokale optocht, op de laatste woensdag van augustus in 1945. Toen dat niet werd toegestaan stalen ze tomaten bij de nabijgelegen groentekraam en gooiden die in de richting van de optocht. Nadat ze aangehouden werden en voor de kosten moesten opdraaien vervolgden ze het jaar daarop weer hun actie, maar nu met tomaten die ze vanuit huis hadden meegenomen. Ook toen werden ze weer opgepakt maar ze bleven er elk jaar mee doorgaan. Uiteindelijk werd het een traditie zonder dat er ooit een officiële status van werd vastgelegd.

Dé regels voor La Tomatina

Het slaperige stadje Buñol wordt tijdens de laatste woensdag van augustus druk bezocht. De lokale gemeente heeft daarom een aantal regels opgesteld om het bijzondere evenement in goede banen te leiden.

1. Je mag geen grote objecten of flessen meenemen
2. Je mag niet aan andere deelnemers trekken, je mag anderen niet duwen en elkaar niet pijn doen of verwonden
3. Je moet de tomaten eerst plat slaan of fijn knijpen en daarna mag je ze pas gooien
4. Zodra je de tweede knal hoort is het tomatengevecht voorbij en dien je te stoppen met het gooien van tomaten

Tips voor het tomatengevecht

Ik heb inmiddels aardig wat info opgezocht en ook diverse filmpjes bekeken van het event. 3 Op reis heeft ook een leuke reportage gemaakt van hun belevenissen bij La Tomatina. Ik heb in elk geval al een witte outfit en duikbril in huis.

 • Zorg dat je op tijd bent, het tomatengevecht start rond 11.00 uur en duurt ongeveer 2 uur. Let op; het kan al vroeg in de ochtend druk zijn in de het dorp
 • Trek geen slippers aan maar draag gympen met een goede (proefiel) zool
 • Draag oude kleren of koop iets goedkoops dat je daarna weg kan gooien
 • Neem een duikbril mee om je ogen te beschermen tegen het sap uit de tomaten
 • Vergeet geen kleding voor de terugreis
 • Doe jezelf een waterdichte camera cadeau
 • Zorg voor een waterdicht heuptasje of iets dergelijks waar je je belangrijkste spullen die je echt nodig hebt in kunt bewaren

Reis, verblijf en tickets

Vanaf je vakantiehuis in Spanje of vanaf je hotel in Valencia kun je met een huurauto vanaf Valencia naar Buñol rijden. Vanuit Valencia kan je ook met de trein naar Buñol reizen en zelfs met de bus. n andere mogelijkheid is om met de bus te gaan.Verder zijn er ook verschillende bedrijven die georganiseerde tours aanbieden naar Tomatina, dat kan soms best handig zijn.

Buñol is een klein dorp nabij Valencia waar minder dan 10.000 mensen wonen. De laatste week wordt het Spaanse dorp overspoeld door toeristen en op de dag van La Tomatina zelf zijn er rond de 40.000 mensen aanwezig in het dorpje. Je begrijpt, begin op tijd met je reisvoorbereiding. Het makkelijkste is natuurlijk om te kijken naar een accomodatie in Buñol zelf. Een andere mogelijkheid is om in Valencia te verblijven, er is een goede verbinding tussen Valencia en Buñol per trein en er zijn ook speciale tickets te koop inclusief busvervoer op de dag van La Tomatina zelf. Zelf huur ik in de buurt van Buñol een vakantiehuis.

Omdat het Tomatina festival steeds populairder wordt heeft de plaatselijke Gemeente restricties opgelegd waarbij er een maximaal aantal personen het dorpje in mag. Ik raad je dan ook aan om van te voren tickets te kopen via de officiële Tomatina website. Er zijn ook organisaties die tickets aanbieden inclusief vervoer naar het tomatenfeest.

Programma La Tomatina 2017

26 Augustus
12:00 – Tomatina voor kids – La Plaza del Pueblo
27 Augustus
23.00 – Tomatina Sound Festival
28 Augustus 
12.00 – Mug Festival – La Plaza del Pueblo (no accreditation required)
29 Augustus
10.00 – Laden van de tomaten in de vrachtwagens – Citrimar Warehouse, in La Llosa Castellón)
18.00 – Aankomst tomaten in Bunol. De vrachtwagens staan in een loods tot de woensdagochtend bij Ctra. Godelleta 
30 Augustus 
10:00 Start at Palo Jabon
11.00 / 12.00 – Start Tomatina gevecht
Direct daarna, schoonmaken van de straten en Paella feest in Parque Blanco.

Leuk en goed om te weten over La Tomatina

 • In 1959 werd La Tomatina definitief toegestaan
 • Sinds 1980 deelt de gemeente jaarlijks tomaten uit aan
 • In 2007 deden 38.000 mensen mee en er werd 115 ton tomaten gebruikt
 • Na het smijten van de tomaten kan iedereen die wil worden afgespoten met water
 • De inwonders van het dorp beginnen daarna direct met de grote schoonmaak
 • Op de avond voor het gevecht worden er grote pannen paella klaargemaakt
 • Het feestprogramma rondom het event duurt meer dan een week en bestaat uit processies, shows concerten en diverse events. Het feest wordt opgedragen aan San Luís Bertrán, de patroonheilige van het dorp.

Tomatina - Bunol - Spanje

Reistip, bezoek ook Valencia

Als je dan toch naar Bunol bent afgereisd voor La Tomatina raad ik je aan om je reis te combineren met een bezoek aan de stad Valencia. Valencia ligt op nog geen half uur rijden van Bunol en moet je beslist een bezoek brengen. Valencia is een stad waarin je alles vind. Een cityvibe, de prachtige Turia tuinen waar je doorheen kan fietsen, een kilometers lang zandstrand nabij en als bonus ook nog op fietsafstand een Nationaal Park in de buurt. Tip; je hebt ook leuke tapas routes langs diverse Valencia restaurants.

Check zeker even mijn blog met dé tips voor een leuke citytrip naar Spanje. en voor nog meer reistips kijk dan ook even op de website van Visit Valencia zelf.

Zou jij ook wel eens naar La Tomatina willen of heb jij het al eens meegemaakt?