Vele Nederlanders trekken er weer op uit deze winter met hun eigen auto. Mensen vieren de kerstdagen over de grens, gaan op wintersport naar de Alpen of rijden naar Scandinavië voor een winterse citytrip. Maar het is wel zo verstandig om je auto winter klaar te maken voordat je op reis gaat. Dat is niet alleen belangrijk voor je eigen veiligheid maar in sommige landen ben je ook aan andere regels gebonden.

Is jouw auto winterklaar?

Rijden in de winter is anders als in de zomer. Door de wisselende weersomstandigheden moet je goed voorbereid zijn, zeker als je ook met de auto naar het buitenland reist. Veiligheid op reis is het belangrijkste.

Zo moet je er altijd voor zorgen dat je voldoende koelvloeistof hebt, de antivries hebt bijgevuld en er een ijskrabber in de auto ligt. Deze drie randvoorwaarden zijn trouwens ook goed om af en toe sowieso te checken voordat je de auto in stapt of je nou op reis gaat of gewoon bij een vriendin op bezoek gaat.

Een slot ontdooier is ook altijd handig en wil je helemaal het zekere voor het onzekere laat dan ook even je accu doormeten. Meestal is dat gratis bij diverse autobedrijven. Vergeet ook niet je autobanden goed te controleren en ze regelmatig even bij te vullen met lucht. Slijtage van de banden gaat sneller dan je denkt en hangt onder andere af van de temperatuur, rijstijl, spanning en de belading van de auto. Check altijd de bandenspanning voor vertrek en of je nog genoeg profiel hebt. Last but not least, mocht het sneeuwen zorg dat je koplampen bij sneeuwval sneeuwvrij zijn voor beter licht onderweg.

Wil je er echt zeker van zijn dat je auto winter proof is voor op reis ga dan gewoon langs bij een willekeurig autobedrijf voor een wintercheck- en/of beurt.

Europese regels voor reizen met de auto

In elk land gelden andere verkeersregels en bepaalde voorwaarden over wat er aanwezig moet zijn in de auto. In het ene land zijn winterbanden verplicht en op een andere bestemming weer niet. Op sommige winterse bestemmingen moet je zelfs sneeuwkettingen bij je hebben, zoals bijvoorbeeld in de Aostavallei in Italië en dat geldt al vanaf 15 oktober.  In Duitsland moet je verplicht een verbanddoos bij je hebben maar in Italië hoeft dat niet. Wist je dat je in Slovenië en Kroatië bijvoorbeeld verplicht reservelampen bij je moet hebben? In Zwitserland moet je als brildrager zelfs verplicht een reservebril bij je hebben. Want tja, stel je voor dat je bril het begeeft dan wil je toch graag door kunnen rijden.

Doorkruis je een land dat winterbanden verplicht stelt dan moet je ze dus toch aanschaffen en om de auto hebben zitten. Soms wordt er zelfs gekeken naar een bepaald bandenprofiel. Check ook goed wat er in je auto aanwezig moet zijn. Denk hierbij aan veiligheidsvesten, een verbanddoos, een krik, een gevarendriehoek en misschien zelfs een brandblusser. En dan heb ik het nog niet eens over een eventueel tolvignet dat je in bepaalde landen nodig hebt.

Wil jij precies weten wat je in elk welk land nodig hebt in de auto, download dan de Europese verkeersregels app, “Going Abroad”.

Wat neem je mee in de auto

Anti-slipcursus en/of rijvaardigheidstraining

Wil je helemaal goed voorbereid zijn op het winterse weer dan kan ik een anti-slipcursus echt aanraden. Een aantal jaar geleden heb ik mijzelf een anti-slipcursus cadeau gedaan en onlangs was ik door Opel Nederland uitgenodigd voor het #OpelRallyOn event. Daar kreeg ik weer een anti-slipcursus en een rijdvaardigheidstraining. Ik vind eigenlijk dat iedereen in Nederland verplicht ooit eens deze cursussen moet hebben gevolgd. Het blijft altijd een moment opname natuurlijk maar ik ben ervan overtuigd dat als je eenmaal een cursus hebt gedaan je beter weet wat te doen of hoe te reageren in een bepaalde situatie.

Opel rijvaardigheid training

Check je autoverzekering voor vertrek

Heb je besloten om met je eigen auto op reis te gaan dan adviseer ik je ook om direct je autoverzekering even te checken. Het kan namelijk zijn dat bepaalde dekkingen van autoverzekeringen niet gelden in bepaalde landen. Zorg er in elk geval altijd voor dat je de groene kaart bij je hebt zodat je kan aantonen dat je auto is verzekerd. Daarbij heb je dan ook gelijk de belangrijkste telefoonnummers bij de hand mocht je schade rijden of (hopelijk niet) een ongeluk veroorzaken.

Wat moet er aanwezig zijn in je auto?
Als ik op reis ga check ik altijd even de website van de ANWB want daar staat zoveel informatie over reizen met de auto. Als lid van de ANWB koop ik ook mijn spullen voor in de auto ook hier, de ledenkorting maakt de aanschaf net wat voordeliger. Dan ben je gelijk volledig en compleet op de hoogte van de diverse eisen die er gelden in bepaalde landen. In mijn auto kan je in elk geval het onderstaande vinden:

  • Gevarendriehoek
  • Lifehammer
  • 4 veiligheidsvesten
  • Verbanddoos
  • Plaid, stel dat je lange tijd in de file staat of als je pech krijgt
  • USB autolader
  • Antivries
  • IJskrabber
  • Drinken, stel dat je lange tijd in de file staat of als je pech krijgt

Ga je met je eigen auto op reis of koop je er een voor de vakantie?
Het gros van de Nederlanders zal met de eigen auto op reis gaan naar de vakantie bestemming. Maar stel dat je een kleine auto hebt voor gebruik in Nederland, maar je wilt met je gezin bestaande uit vier personen op reis. Dat gaat dus niet passen. Vrienden van mij hebben met elkaar wel eens geld bij elkaar gelegd om via internet een auto aan te schaffen speciaal voor de reis. Toen ze terug kwamen van vakantie werd de auto weer doorverkocht. Denk er ook aan dat als je in de winter met de auto op reis gaat daar in het buitenland strenge regels voor gelden. Ook voor die gelegenheid kan het interessant zijn om eens te kijken naar de mogelijkheden voor het aanschaffen van een andere auto speciaal voor de wintervakantie. Of nog makkelijker huur gewoon een auto voor op reis.

Is jouw auto winter proof?