Een van de belangrijkste dingen als je op reis gaat is dat je zorg draagt voor je eigen gezondheid. Dat geldt niet alleen voor verre reizen maar ook voor reizen dichterbij huis. Buiten Nederland gelden nou eenmaal andere regels als dat wij gewend zijn en ook al behoren we tot de Europese Unie, in sommige landen zijn de gezondheidsrisico’s hoger dan in ons eigen land. Ga dus altijd goed voorbereid en gezond op reis zodat jij ter plaatse optimaal kan genieten van je vakantie in plaats van dat je ziek in je hotelbed ligt.

Gezond op reis tips, denk hieraan vóór vertrek

“Gezond op reis”, het betekent voor iedereen iets anders. Het belangrijkste is dat je aan je eigen gezondheid denkt als je op reis bent. En daarnaast, als je bepaalde gezondheidsproblemen hebt én je gaat op reis, dat je weet dat er dan een aantal zaken zijn waar je extra op moet letten vóór vertrek naar je reisbestemming.

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en/of YouTube.

Tip 1: Gebruik medicijnen op reis, let op medicijnpaspoort

Gebruik je medicijnen? Neem voldoende mee op reis zodat je niet zonder komt te zitten! Let wel, dan heb ik het over een reis van twee á drie weken en geen voorraad voor een jaar want ook daarvoor kan de wetgeving streng zijn. Let extra op dat sommige medicijnen vallen onder de Opiumwet. Dat wil zeggen dat je een medische verklaring nodig hebt waarop in het Engels is aangegeven welke medicijnen je slikt en waarvoor.

Medicijnen die onder de Opiumwet vallen zijn onder andere: sterke pijnstillers, slaapmiddelen, ADHD-medicijnen en natuurlijk medicinale cannabis. In een groot aantal landen is het verboden om deze medicijnen in te voeren zonder een geldige medische verklaring. Gebruik je medicatie die onder de Opiumwet valt dan moet je minstens vier weken voor vertrek een officiële verklaring aanvragen bij het CAK.

Moet je een medicijnpaspoort meenemen?

Ik gebruik geen medicatie die onder de Opiumwet valt maar heb wel eens gereisd met gebruik van bepaalde medicatie. Om het zekere voor het onzekere te nemen heb ik toen bij mijn huisapotheek een medicijnpaspoort aangevraagd. Het is geen geldig of officieel document maar er staat wel in vermeldt wat de stofnaam is van de medicijnen.

Mocht je een arts moeten raadplegen in het buitenland dan weet hij precies welke medicatie je gebruikt.  In het geval je je medicijnen kwijtraakt is het ook handig om aan te tonen wat je gebruikt. Zorg dat je ook altijd je Europese Health Insurance Card bij je hebt van je zorgverzekering als je naar het buitenland reist.

Gezond op reis - medicijnpaspoort     Gezond op reis

Tip 2: Eten en drinken op reis

Tijdens je vakantie is het laatste wat je wilt ziek worden. Let daarom altijd op met water drinken uit de kraan en ijsklontjes in je drinken. Je proeft het gauw genoeg of het water drinkbaar is of niet en voor de zekerheid kun je maar beter flessen water kopen. Als Nederlanders hebben wij ontzettend schoon drinkwater dus ook als je ergens de locals gewoon water ziet drinken dan kan jij er nog ziek van worden.

Ook met eten is het verstandig om op te passen. Vraag jezelf af: Hoe vers zijn de producten en waar zijn ze klaargemaakt? Drukbezochte restaurants die populair zijn onder de bevolking zijn vaak prima te doen. Hier weet je bijna zeker dat het eten snel wordt bereid en er verse producten zijn gebruikt.

Gezond op reis

Tip 3: Denk aan je verzekeringen

Sluit de juiste verzekeringen af voordat je op reis gaat. Welke verzekeringen je nodig hebt hangt af van je eigen situatie, deels van de vakantiebestemming en wat je daar wilt gaan ondernemen. Ben je kerngezond? Kijk eens naar je zorgverzekering voordat je een reisverzekering afsluit. In sommige gevallen ben je voor medische kosten dubbel verzekerd als je ook nog eens een reisverzekering afsluit met medische dekking.

Zorg er wel voor dat je dit goed uitzoekt want mocht het mis gaan, de kosten voor medische hulp in het buitenland ligt vaak vele malen hoger dan in Nederland. Maak een lijstje van wat jij belangrijk vindt en voor welke zorg je gedekt wilt zijn tijdens je reis. Dit is de beste manier om te kijken welke verzekeringen er bij jouw wensen aansluiten en welke niet.

Extra tip, we zijn bijna aan het einde van 2021 en dan kunnen we dus weer kijken naar een nieuwe zorgverzekering voor 2022. In mijn geval weet ik dat ik minimaal één keer per maand op reis ben. Ik ga dus zeker eens kijken naar de mogelijkheden voor een aanvullende zorgverzekering en wat er dan allemaal gedekt word bij een reis. Denk hierbij aan vaccinaties, medische kosten en geneeskundige kosten. Last but not least, vergeet niet dat de zorgverzekering er alleen is voor zorg. Je zal altijd nog een reisverzekering nodig hebben voor bijvoorbeeld diefstal, verlies van bagage of het om wat voor reden dan ook niet kunnen voltooien van een reis.

Tip 4: Vaccinaties en reisadviezen

Ga altijd gezond op reis! Vele reizigers vergeten wel eens te checken of er bepaalde reisadviezen gelden op een bestemming of dat er vaccinaties gewenst of vereist zijn. Uit onderzoek van GSK bleek zelfs dat sommige ouders denken dat kinderen op school worden ingeënt. Ik kan niet vaak genoeg zeggen, check de reisadviezen, check of je vaccinaties nodig hebt of dat ze gewenst zijn en denk altijd aan je eigen gezondheid.

Nee, niet alleen als je een verre reis gaat maken, maar ook als je in Europa op reis gaat. Zelfs binnen de Europese Unie zijn er in sommige landen gezondheidsrisico’s. Daarnaast worden sommige bestemmingen qua reizen in de markt gezet alsof je in Europa bent maar er zijn wel degelijk risico’s. Wist jij dat bijvoorbeeld voor Kroatië, Turkije en Tunesië bepaalde gezondheidsadviezen gelden?

De Nederlandse overheid beoordeeld een reisadvies onder andere aan de hand van informatie van lokale autoriteiten in het betreffende land. Het kan voorkomen dat er voor de inwoners van andere landen andere reisadviezen gelden. Het is dus altijd goed om meerdere reisadviezen te checken en voor jezelf te bepalen of je ergens wel of niet naar toe reist, een advies blijft een advies.

Moet ik gezondheidsmaatregelen nemen?

Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) geeft reizigers informatie voor de meest voorkomende infectieziekten in een bepaald land. Uiteindelijk bepalen de reisbestemming, de verblijfsduur, je persoonlijke gezondheid en de activiteiten die je gaat doen welke vaccinaties en maatregelen er nodig zijn. Zelf laat ik mij altijd informeren en inenten bij de KLM Travel Clinic, die zit dicht bij mijn huis en het wordt vergoed door mijn zorgverzekering.

Denk eraan dat je tijdig informatie gaat opzoeken met betrekking tot je reisbestemming. Bij sommige vaccinaties heb je namelijk te maken met een incubatietijd van drie maanden! Vergeet niet om altijd je gele boekje bij je te dragen zodat men overal precies weet waartegen je bent ingeënt.

Meer tips voor een zorgeloze vakantie vind je hier.

Gezond op reis

Heb jij nog meer goede reistips voor gezond op reis? Deel het hieronder…

*In dit artikel staan zogenoemde affiliatie links vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de aanbieder dat je ze gevonden hebt via Travelaroundwithme.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een commissie. Jij betaald niets extra’s voor je vakantie of product en op deze manier kunnen wij jou van gratis informatie over alle reis mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.
Print Friendly, PDF & Email