Een tripje ergens heen -waar dan ook- is voor mij compleet als er iets beleefd kan worden. Een bepaalde sfeer, cultuur, of het meemaken van een lokaal event of een festival. Vorig jaar was ik voor het eerst in Valencia en ik zou dolgraag eens de Fallas de Valencia willen meemaken.

Reis naar Fallas de Valencia

Chris is ambassadeur van de Fallas de Valencia en verteld vol passie aan iedereen wat hij zo tof vind aan Fallas de Valencia. Hij vroeg mij of hij mijn lezers hierover mocht vertellen in de hoop dat er nog meer mensen jaarlijks naar Valencia reizen om dit speciale festival mee te maken. Dit is geen advertorial maar een artikel met tips dat ik graag met jullie deel.

Valencia is momenteel  één van de snelst groeiende Europese steden qua toerisme en dat heeft voor een groot deel te maken met de rustige en relaxe Mediterraanse sfeer die het uitademt. En het is juist in deze stad waar in maart  Europa’s grootste straatfeest en het meest uitbundige festival van Spanje wordt gevierd. Las Fallas, een mix van vuur(werk), optochten, feest en emotie. Dompel jezelf volledig onder in een meeslepend en tot de verbeelding sprekend festival met geweldige -soms krankzinnig lijkende- evenementen.

De falla’s en La Cremà

Vanaf half maart begint men met het plaatsen van zo’n 600 beelden verspreid door de hele stad. Aan deze beelden van hout en piepschuim is het hele jaar gewerkt door verschillende Valenciaanse kunstenaars. De beelden (de falla’s) zijn uiterst gedetailleerd, soms gigantisch groot en hebben stuk voor stuk een -meestal- satirisch, actueel thema. Deze falla’s vormen samen met de indrukwekkende straatverlichting het decor van de straatfeesten tijdens Las Fallas.

Vanaf 15 maart moeten alle falla’s gereed zijn. Vanaf deze dag zal het festival dan ook echt losbarsten en wordt er naar de climax, de nacht van 19 op 20 maart geleefd. Dit is de nacht waarin een jaar lang aan werk, alle falla’s zullen worden verbrand, La Cremà.

Heel erg zonde, zal een buitenstaander denken maar het verbranden van de falla’s is het meest essentiele onderdeel van het festival. Hiermee wordt voor de Valencianen met een schone lei begonnen in het nieuwe voorjaar. Met het verbranden van de falla’s -wat men al honderden jaren doet- verbrand men de narigheden van het afgelopen jaar.

Een bijzondere nacht want de stad staat letterlijk in vuur en vlam. Overal zullen er vuurwerkshows zijn en overal zullen er op verschillende tijdstippen gedurende de hele nacht falla’s verbrand worden. La Cremà is een spectaculaire en voor de Valencianen emotionele gebeurtenis.

Fallas de Valencia

Vuurwerk

Vuurwerk is onlosmakelijk verbonden met Valencia en met Las Fallas. Voor veel vuurwerkliefhebbers uit de hele wereld is Valencia tijdens Las Fallas hét vuurwerk Mekka waar men minstens één keer geweest moet zijn. Gedurende de laatste week wordt er overal in de stad vuurwerk afgestoken. Vanaf 15 maart tot en met 18 maart is er iedere nacht een gigantische siervuurwerkshow te zien in het Turia Park. Als vuurwerk liefhebber alleen al zou ik naar de Fallas afreizen.

Het meest bijzondere pyrotechnische spectakel vindt echter overdag plaats: De mascletà. Iedere dag om 14:00 staat er een enorme mensenmassa op en rond het gemeentehuisplein van Valencia om deze spectaculaire, ritmische knalvuurwerkshow mee te maken. Een combinatie tussen grof geweld en sublimiteit. De eerste keer denk je dat ze in Valencia volslagen gek zijn geworden. De tweede dag sta je er echter weer. Aangetrokken door het geweld van de mascletà. Meespringend met het ritme. Je moet hem hebben meegemaakt! Een spectakel waar iedere dag duizenden Spanjaarden met liefde en zingend 2 a 3 uur op staan wachten. Mijn dagelijkse portie belevenis.

De optochten en de fallera’s

De hoofdrolspeelsters van Las Fallas zijn de fallera’s. De koninginnen van het festival, in prachtige jurken en nog mooiere haardrachten zullen zij -begeleid door muziekbandjes en traditionele muziek- met vele duizenden het straatbeeld van de stad bepalen, vanaf 16 maart.

Op 17 en 18 maart gaan de optochten vanuit iedere uithoek van Valencia naar Plaza de la Virgin, waar de Fallera’s een anjer komen brengen. Dit ofrenda is een belangrijk en emotioneel element van Las Fallas waarbij de beschermheilige van de hulpbehoevenden van Valencia wordt geëerd. Op het Plaza staat een houten Maria beeld en na de twee dagen van het ofrenda zal het beeld vollledig bedekt zijn met witte en rode anjers.

Fallera - Fallas - Valencia

Straatbeeld en sfeer

Slenter in de avond door de straten van de populaire wijk Ruzafa en dompel je helemaal onder in Fallas sferen. Overal om je heen wordt vuurwerk afgestoken door jong en oud. Overal ruik je de karakteristieke geur van kruit. Feestende leden van de falla vereniging staan op straat paella Valenciana te bereiden in afwachting op terugkomst van de Fallera’s die bij het ofrenda zijn geweest. Uiteraard op traditionele wijze met een houtvuur. Tussen het gedruis staan tientallen kraampjes waar je allerlei streetfood kan krijgen: Van traditionele Spaanse Churro’s tot verfrissende Mojieto’s. Onderweg probeer je natuurlijk zo veel mogelijk falla’s te bekijken. De één nog mooier en groter dan de andere. Vaak prachtig omgeven met geweldige straatverlichting.

Verlichte straten - Fallas de Valencia

Reistips voor een bezoek aan Fallas de Valencia

Het festival vindt ieder jaar plaats in de provincie Valencia maar wordt het meest uitbundig gevierd in de stad Valencia. De hoogtepunten zijn vanaf 15 maart tot en met diep in de nacht van 19 op 20 maart. Drukte en vuurwerk, je moet er wel een beetje van houden. Er komen tijdens de laatste dagen ongeveer 1 miljoen mensen naar Valencia. Zo veel, dat de hoofdwegen rondom het centrum moeten worden afgesloten.

  • Hou rekening met het harde geluid van de knalvuurwerkshows overdag. Neem het zekere voor het onzekere en gebruik oordopjes of ga niet al te dichtbij staan als je niet zeker weet wat je kan verwachten.
  • Hou ook rekening met de rook die onstaat tijdens de verbranding van alle falla’s. Let op de windrichting.
  • Zorg dat je op tijd een hotel of appartement hebt. De stad zit stampvol en als je té laat boekt, heb je niet veel keus meer.
  • Zorg dat je op tijd bent bij grote evenementen en vuurwerkshows uit het officiële programma. Het is zo druk dat je gemiddeld twee uur vooraf aanwezig moet zijn voor een plek vooraan.

Voor volledige info over Las Fallas, nieuws, reisinformatie en alle programma’s, check www.fallasfestival.nl.

Mascleta - Valencia